Varför ska man träna egentligen?

Susanne Jarl promenerar
Varför träna? Räcker det inte med att promenera och vara normalviktig?

En gång i tiden undrade jag varför folk tränade. Om man är normalviktig, smal och snygg - behöver man träna då?

Man kan träna för att gå ned i vikt. Träning är jättebra för det.

Jag gick själv ner i vikt utan ett endaste träningsprogram eller gymbesök. När jag gått ner i vikt och var normalviktig så kände jag mig nöjd. Jag hade ingen tanke på att börja träna.

”Det är jobbigt och tar en massa tid. Jag har inte tid. Det är mycket bättre och mer tidseffektivt att bara gå promenader.” Brukade jag tänka.

De där vältränade människorna

Jag brukade också tänka att det finns sådana där vältränade människor. Jag hade stoppat dem i ett fack. Och jag kände mig långt ifrån det där facket.

“Jag är inte sådan.”

Dessutom brukade jag tänka att de är helt galna. De där vältränade människorna som tränar nästan varje dag och äter bara tråkig nyttig mat och dricker proteindrinkar.

“Jag har dessutom inte tid att träna så mycket. Men framförallt är jag inte den sortens människa helt enkelt, jag är en vanlig människa.”

En dag fick jag ett gymkort av min arbetsgivare helt gratis. Gymmet låg nära och bra och jag och en kollega bestämde oss för att gå dit. Jag testade lite olika träningspass. Step, spinning, dance, core. Step gick ganska bra. Core var sjukt jobbigt. Klarade av att stå i plankan på tårna ungefär en sekund i början.

Mitt första danspass var jag helt borta på. Fattade inte hur de andra deltagarna kunde vara så duktiga. Jag snurrade åt fel håll och kunde inte komma ihåg koreografin.

Jag provade Bodypump, körde utan vikter på stången första gången för jag trodde inte jag skulle klara av någon vikt alls. Jag kunde inte göra en enda armhävning på tårna.

Träffade Caroline Nilsson för första gången. Hon var instruktör på danspasset Funk (StreetDance). Det blev veckans roligaste träningspass. Jag gillade både henne och passet men förstod snart att hon var helt galen som tränade typ varje dag efter jobbet och gick promenader varje morgon. Själv tyckte jag två träningspass i veckan var riktigt riktigt bra, lite mer normalt också.

Idag - cirka 5 år senare

Jag tränar pass på gym 4-5 ggr i veckan. Jag går promenader och tränar även hemma. Mitt mål är att röra på mig minst en timme om dagen. Det är nu en självklarhet för mig. Jag tycker att danspass som Dance, StreetDance, Afro-Dance, Zumba är jättekul och jag brukar sätta alla stegen.

Bodypump, jag är en av de där personerna som lastar på de tyngsta vikterna. Särskilt roligt är det att träna med 7 kilo per sida på stången hela låten när vi tränar biceps, något som väldigt få, även till synes vältränade killar oftast inte klarar. Nu vet jag att man blir stark på det man tränar och jag har idag samlat ihop många pass Bodypump.

Armhävningar, idag kan jag göra åtminstone 20 stycken på tårna men där kan jag helt klart bli bättre.

Core, jag anstränger mig hårt för att hitta varianter av övningarna på Sats corepass för att de ska bli jobbiga för mig. Plankan kan jag stå på tårna i hur länge som helst - ja det blir långtråkigt.

Caroline Nilsson och jag är vänner och partners in business, vi gör träningsappar ihop. Jag tror vi tränar ungefär lika mycket!

Däremot dricker jag inga proteindrinkar. Men kesella är gott. Det innehåller mycket protein, vilket gör mig starkare.

Jag har alltså blivit en sådan där galen träningsmänniska!

Hjälp, vad hände?

en galen träningsmänniska - Susanne Jarl
Numera är jag en galen träningsmänniska. Eller? :)

Jag är envis och inte den som ger upp i första taget. Även om jag var helt borta på de första danspassen så tyckte jag ändå det var kul och tänkte att jag ville försöka igen. Särskilt när instruktören sa att det var samma koreografi nästa vecka och ”vi ses nästa vecka”. Ja, det vill man ju inte missa. Nästa gång jag gick på dansen gick det bättre än förra gången.

core-passen märkte blev jag starkare för varje gång, det var motiverande, jag klarade någon sekund till i plankan varje pass och de andra övningarna gick också bättre.

Jag såg resultat. Jag kände resultat. Det blev resultat.

Det var roligt och det motiverade mig att fortsätta. För att sedan få ännu mera resultat så började jag träna fler pass i veckan. Två corepass i veckan gav mycket mer än ett.

Sedan fanns det ju två roliga danspass och jag ville inte missa något av dem. Särskilt bra också när passen låg efter varandra så man kunde kombinera dans och core.

Det första halvåret körde jag bara dans och core. Sedan började jag med bodypump och fastnade för det. Först en gång i veckan och sedan två gånger i veckan för att se större resultat.

Att vara vältränad

Men frågan återstår, vad är poängen med att träna, förutom att det är bra i allmänhet?

Man mår så oerhört mycket bättre, det är roligt att träna och man orkar också mycket mer i sitt övriga liv.

  • Jag får inte ont i axlarna som jag fick som otränad. Jag kan sitta framför datorn och jobba i många timmar och jag orkar bära tunga matkassar hem.
  • Det är också mycket lättare att åka slalom, spela golf och andra sporter.
  • Sedan har jag en helt annan hållning och istället för att slita på rygg och nacke i onödan så har jag magmuskler, ryggmuskler och axelmuskler som håller upp kroppen.

Det är en oerhörd skillnad som är svår att förstå innan man börjat träna.

Galen och vältränad eller "normal" och otränad

Det är lätt att distansera sig genom att kategorisera andra människor som galna eller ouppnåeliga. Nu vet jag bättre. Jag är inte galen (jag lovar), snarare var jag galen innan jag började träna och de resonemang jag förde med mig själv då.

Nu vet jag varför folk som tränar gör det och jag önskar att alla ska få uppleva den träningsglädje och de hälsovinster jag gjort och gör varje dag när jag tränar.

Du kan om du vill

Så om jag kunde gå från soffpotatis till att bli en galen (eller inte) träningsmänniska kan vem som helst göra det. Du kan bli den du vill vara!

Plankan på tå och på knä med Susanne Jarl och Caroline Nilsson.
Jag och Caroline Nilsson tränar plankan.

Läs vidare om mina träningstips och hur du kommer igång med träning.

Lycka till!
/Susanne

Skriv gärna en kommentar nedan eller kontakta mig mig om du har frågor eller synpunkter.

relaterade artiklar Läs gärna även:

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lisbeth Nagell
Hej, hittade din inspirerande site via Pintrest. Jag har gjort en liknande vikt/trenings-resa...kul att upptäcka detta. Jag gick ned 12 kg...tog nog mer än 11 veckor. Jag blev lite överraskad över ditt konstaterande att trening representerar 20% och kosthållet 80...befriande att se detta 'svart på vitt'. Samma sak med: ...'bestäm dig för att inte ta om'. Jag ha omedvetet tänkt så. Hjälper att se och läsa detta.
Där du och jag delvis agerar olika är kring kost...jag forsöker redusera köttinntaget från både hälso och miljö perspektiv. Jag har en son som är vegan o en dotter som är vegetarian...derför blir det mycket växtbaserat.
Betr trening...jag slutade jobba o kände att jag verkligen hade tid att börja prommenera och att jag kunde fokusera på ny livsstil.
Tack för en mycket positiv site.
/Lisbeth
💬 Svar till Zane ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, tack för att du skrev! Så roligt och inspirerande att höra! Det är precis det som är meningen med min text! Tänk också på att träningen är jobbigast i början både fysiskt och psykiskt, sedan blir det både roligare och lättare när man lär sig och man kommer i form. Man ska inte jämföra sig med de andra deltagarna utan utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Zumba kan vara svårt i början men det beror också väldigt mycket på instruktören, jag har gått på en hel del zumba-pass och vissa har varit superbra och vissa har varit mindre bra, det beror helt på instruktören. Lycka till både med träning och bakning!
✏️ Skrivet av Zane
Hej! Jag är en "normal" otränad soffpotatis med noll kondition, men jag ska på min första zumba pass om två dagar. Har haft många tankar om det. Tänk om jag är helt sämst osv... Läste dina tankar om träning, det var sjukt inspirerande. Har altid trott att man är en tränings monster från början och om man inte är det, så blir man aldrig de heller. Men du har ändrat på mina åsikter. Tack så sjukt mycket!!! Och tack för alla underbara recept. Jag har aldrig varit bra på att baka, men dina recept är så enkla och goda, så det blir omöjligt att misslyckas! Du gjorde min dag, tack!

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest