Att vara överviktig

Överviktig
En bild från tiden då jag var överviktig och gick upp i vikt varje månad.

Jag har varit överviktig. Jag tror inte att någon människa mår bra av att vara överviktig och jag uppmuntrar alla som är det att göra något åt det.

Att vara överviktig är inte bara en fysisk åkomma, det är även i allra högsta grad psykiskt. När jag var överviktig tänkte jag på ett sätt som gjorde att jag gick upp i vikt.

Även om jag själv aldrig varit rejält överviktig så har jag vägt 15 kilo för mycket och jag vet hur jag tänkte då. Jag kan bara anta att det är betydligt värre och jobbigare om man väger ännu mera för mycket.

Att gå ned i vikt är nog ett av mina bästa men också mest utmanade beslut. Mitt förändrade tankesätt kom inte över en natt utan stegvis. Vissa saker förändrades efter någon vecka, andra efter någon månad och vissa saker efter mer än ett halvår.

Hur jag tänkte när jag var överviktig och hur jag tänker nu

Om efterrätter

Då: Jag älskade efterrätter. Jag tog en rejäl bit och åt den snabbt. Under tiden tänkte jag på nästa bit jag skulle ta.

Nu: Jag tycker fortfarande om efterrätter men jag tar en liten bit, äter alltid med tesked, långsamt och njuter. När biten är slut tar jag sällan mera. Jag är nöjd.

Om att kunna unna sig livets goda

Då: Det är värt att väga lite mera bara man får äta all den här goda maten som jag gillar t.ex. frukostflingor med socker, yoghurt med socker, bullar, kakor, desserter, pasta, bröd, pizza.

Nu: Jag njuter av livets goda, men vad som är livets goda har ändrats. Det jag åt förut var mycket skräp som jag mådde dåligt av och som jag idag absolut inte vill äta. Socker till frukost eller fika med massa vetemjöl varje dag vill jag absolut inte ha idag. Jag äter mycket godare mat idag OCH mår bättre!

Om att duga och må bra

Då: Jag tyckte ett bra tag att jag mådde bra och hade ett bra liv. Det är klart man "duger" även om man väger lite mer.

Nu: Jag mådde inte så bra som jag trodde. Ärligt talat var det nog något jag försökte intala mig själv. Självklart "duger" man som överviktig, men det är inte det som det handlar om. Det handlar om hälsa och välmående för sin egen skull. Jag vet nu hur oerhört mycket bättre jag mår utan extrakilon.

Om träning

Då: Jag har inte tid att träna. Dessutom är det tråkigt. Jag cyklar ju till universitetet, det räcker.

Nu: Jag tar mig tid att träna. Det ligger högt på min prioriteringslista. Dessutom är det väldigt roligt, jag mår bra av det, jag får bra självförtroende av det. Om jag inte kan träna så blir jag sur och känner att jag missat något viktigt.

Efter måltider

Då: Jag var ofta trött efter jag ätit.

Nu: Jag blir snarare pigg av att äta.

Om att unna sig

Då: Under dagen, klart man kan unna sig lite fika så man orkar hela eftermiddagen. På kvällen, det är klart jag är värd god mat och kanske efterrätt oavsett dag. Det räckte med ett bra tv-program en måndag, klart det är gott med glass till det.

Nu: Det finns goda och nyttiga saker man kan äta i veckorna. Onyttiga saker äter jag bara vid enstaka tillfällen och jag känner inte att jag missar något. Jag mår mycket bättre så.

Om att gå ner i vikt

Då: Det är jobbigt och tråkigt att gå ner i vikt. Att banta innebär att plåga sig själv och gå miste om livets goda.

Nu: Det var inte alls särskilt jobbigt att gå ner i vikt. Jag mådde otroligt bra under hela tiden, mycket bättre än innan och den känslan infann sig redan efter några dagar. Det var en fantastisk resa och jag blev bara mer och mer motiverad när jag såg och kände resultat. Jag åt god mat hela tiden och saknade inte min gamla mat ett dugg. Faktiskt var nog det svåraste att bestämma sig och ta tag i det och sätta igång.

Om att köpa kläder

Då: Det var svårt att hitta kläder som passade, helt enkelt för att jag ville dölja att jag var överviktig. Jag var tvungen att leta kläder som uppfyllde det kriteriet snarare än om det var snyggt i övrigt.

Nu: Nästan alla kläder passar och sitter snyggt. Nu handlar det mer om att hitta det man tycker är snyggt.

Mitt självförtroende

Då: Självförtroendet försämrades sakta men säkert. Man ville inte se sig i spegeln. Man ville inte inse att man inte längre kom i sina gamla kläder.

Nu: Självförtroendet växte i och med viktnedgången och har sedan fortsatt i rätt riktning.

Min vändpunkt

Förr eller senare kommer man till en vändpunkt. För mig var det en bild på mig sittandes i en soffa där jag såg ut som en överjäst degklump. Jag frågade mig själv om detta verkligen var den person jag ville vara. Ska jag vara en sådan överviktig person? Är det jag? ”Nej, så här kan jag inte fortsätta. Jag måste göra något åt detta. Jag ska bli smal!”

Eftersom jag tidigare gjort ett halvtappert försök med viktväktarrecept som jag bara klarade att följa i ungefär en dag så visste jag att detta inte var något bra val för mig.

Mindre kolhydrater

Men jag hade hört talas om en annan metod som gick ut på att äta mindre kolhydrater som lät bra. Jag måste testa detta!

Från att tidigare ha ätit massor av pasta, vitt bröd, potatis, söta flingor, bullar, kakor m.m. och älskat sötsaker, drog jag nu ner rejält på detta.

Under 13 veckor gick jag sedan ner 11 kilo genom att äta mindre kolhydrater och att gå en promenad varje dag.

Ytterligare 5 kg gick jag därefter ner i vikt genom att börja träna och fortsätta äta mindre portioner av kolhydrater.

Hoppas du blir inspirerad! Skriv gärna en kommentar nedan!
/Susanne

normalviktig

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Gå ner i vikt - Jag delar med mig av hur jag gick ner i vikt. Recepttips och vad man ska tänka på.
  • Träningsprogram Mage & Rygg - Träna core för att må bättre och orka mer i vardagen.
  • Gå promenader - Gå ner i vikt genom att gå promenader.
  • Börja träna - Kom igång med träning. Så här kom jag igång! Mina bästa motivationstips!
  • Varför träna? - Varför ska man träna? Är det inte onödigt om man är normalviktig? Det tar bara en massa tid?
  • Mina träningsappar - Träna med mina träningsappar.

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Cecilia
Hej, Blev så inspirerad när jag läste om hur du lyckats gå ner så snabbt och ändå äta så pass god mat. Jag fyller 50 iår och har ca 15 kg jag skulle vilja bli av med. Jag har som dig provat Viktväktarna i flera omgångar o visst jag gick ner men sen upp igen för vem orkar hålla på att regga allt man stoppar i sig?! Sedan tycker jag inte maten blir god med lättprodukter.
Provat 16:8 fasta också nu några dagar men saknar min kaffe med mjölk o havregrynsgröt på morgonen alldeles för mycket.
Jag äter sällan godis men älskar god mat och goda viner.
Spelar innebandy 1 (ibland 2ggr) i veckan och har hund så promenader blir det flera om dagen.
Har du några tips till mig? Kan jag fortsätta ät min havregrynsgröt m torkade aprikoser, hasselnötter o osötad Mandeldryck på morgonen o sen försöka ta bort kolhydraterna i lunch o middag?
Är det ok att ha en ”ätardag” på helgen o ändå gå ner i vikt? Vill njuta lite då det är helg annars blir det för tråkigt.

Tack på förhand!

Mvh Cecilia
💬 Svar till Sanela ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, Jag är verkligen ingen expert så detta är bara mina tips. Det är ju oerhört viktigt att du får i dig ordentligt med näring när du ammar. Däremot är det ju aldrig bra att äta en massa socker så det är ju en enkel sak att försöka dra ner på om du äter det. Börja med att gå promenader med barnvagn. Jag har även gjort en mammaträningsapp tillsammans med Caroline som driver sajten mammaiform.se. Be gärna om hjälp från mödravårdcentralen för att få professionella råd. 
✏️ Skrivet av Sanela
Hej!
Jag vill så fört som möjligt gå ner i vikt, har dotter 3 månader och jag ammar henne, vad ska jag äta för att hon har tillräckligt med mjölk. Jag är hemma tränar ingenting, har stor mage och mår inte alls bra.
💬 Svar till Johanna ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det har jag skrivit finns här på sajten. Här är om hur jag gick ner i vikt.
✏️ Skrivet av Johanna
Hej
Har du skrivit någon lista på hur du ändrade din kost i början av din viktnedgång?

Jag tycker det är svårt att hitta bra och enkla recept som jag kan följa.

Det är många som säger "ät som vanligt" men äter jag som jag gör nu så hade jag aldrig gått upp i vikt 😐

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest