Jordgubbsglass

Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Jordgubbsglass
Jordgubbsglass serverad med hackad mörk choklad.
Timglas Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (135 g): 227 kalorier, 20 g kolhydrater, 15 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Ev: Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Tillverka jordgubbsglass så här:

  1. Mosa jordgubbarna med strösocker.

  2. Vispa äggulor och florsocker pösigt.

  3. Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till ett vitt och fast skum.

  4. Vispa grädden.

  5. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten.

  6. Blanda ner den vispade grädden.

  7. Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.

  8. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.

  9. Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.

    Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.

    Skeda upp glassen i portionsglas.

  10. Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!

    (Det går också bra med någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.)

glödlampa Tips & tricks:

Om man har bråttom så behöver man inte dela äggen och vispa var för sig. Smeten blir lite mindre fluffig men det blir ganska bra ändå.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass.) Se dock upp med chokladen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara glassen i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Björn
Hejsan,

Receptet ovan är toppen och ger ett bra resultat! Blir toppen nu till nyår.

Jag gjorde jordgubbsglassen i min Kitchenaid. Den har ett riktigt bra kylelement, dvs hela glassbunken som den tillreds i.

Däremot är den lite bökig att få ner ingredienserna i utan att det blir slabbligt.

Jag finfördelade jordgubbarna och sparade några jordgubbar som jag hackade grovt för att få lite större bitar i själva glassen. Kan också rekommendera att lägga i grovhackad choklad i glassmeten.

Tänkte testa att göra päron- eller ananasglass nästa gång med samma grundrecept.:-)
✏️ Skrivet av Marianne
Hej jag har Nemox Gelatissimo Den kyler glassen. Jag kan verkligen rekomendera den jag har är en dyrare sort. Man gör glasden i en bunke och kan köpa till bunksrna för 69-99 kr st. Jag kan göra en ny sats glass efter 10-15 min.
Jag hade förut en philips med kylblock men kylblocket började läcka efter ett år och köpa ett nytt kostade lika mycket som maskinen.
Lycka till med glassen, vi gjorde ananassorbet igår och det blev jätte gott. Till nyår blir det hjortronglass på yogurt tänkte jag!
/ Marianne
💬 Svar till Marianne ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om jordgubbsglassen! Vad har du för glassmaskin? Jag antar en med inbyggt kylaggregat, men vilken sort? Någon du rekommenderar?
✏️ Skrivet av Marianne
Mkt god glass!!! Jag gjorde den i glassmaskin och vi frös inte in glassen efteråt då min fryser glassen undertiden. Barnen gillade glassen och jordgubbsbitarna som blev i glassen.
✏️ Skrivet av Mats
Mycket god glass!

Visa alla kommentarer