Rabarber

rabarber i bitar
Rabarber, skalad och skuren i en centimeter tjocka bitar.

Rabarber är en grönsak som många har i sin trädgård men går också att hitta ganska billigt i affären på sommarhalvåret. Man äter stjälkarna och kastar de stora bladen.

Rabarber har frisk och syrlig smak och är god i paj, kaka och kräm. Man kan även koka saft eller göra marmelad av rabarber.

Skölj rabarberstjälkarna och skala av det yttersta med fingrarna genom att ta tag i ena änden i det yttersta skiktet och dra. Skär sedan i ca en centimeter tjocka skivor. Eftersom rabarber är väldigt surt behöver man oftast ganska mycket socker vid tillagning. Syrahalten i rabarber varierar och är lägst tidigt på sommaren och högst på sensommaren.

Olika sorters rabarber har olika färg. Det finns sorter som är djupröda. Om man har en grönare typ så är de rödast när de är små.

Frys gärna in rabarber, skalade och skivade i centimetertjocka bitar så kan du äta rabarberpaj även på vintern!

Rabarber började odlas i svenska trädgårdar omkring år 1860, men kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rabarber.

Energi: 19 kcal
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

rhubarbs

Hitta Finns i affären:

I grönsaksdisken på sommarhalvåret. Importerad rabarber kan även finnas på vinterhalvåret i välsorterade affärer. På vinterhalvåret kan även fryst rabarber hittas i frysdisken.

Tummen upp GI tips:

Rabarber är surt och har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Rabarber bör förvaras i kylskåp så håller den sig i ca 3 veckor. I rumstemperatur klarar den sig i ca 3 dagar. Frys gärna in rabarber i centimetertjocka bitar, hållbarhet ca 1 år.

Sedlar Pris:

ca 10 - 20 kr/kg

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Näringsvärden: Energi 18 kcal/75 kJ, Vatten 94 g, Protein 0,9 g, Fett 0,2 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 3,1 g, Kostfiber 1,4 g, Kalium 280 mg, ß-karoten 118 µg, C-vitamin 13 mg.

Byt ut Ersätt med:

Syrliga bär

Glödlampa Tips:

Rabarber bör ej tillagas i aluminiumkärl, eftersom rabarber innehåller oxalsyra och oxalsyran frigör aluminium. Kastrullen blir skinande ren men innehållet innehåller aluminium och bör ej ätas.

Liknande ingredienser

| Grönsaker |


glutenfri rabarberpaj

Frasig Rabarberpaj

Mycket god rabarberpaj som är glutenfri, rekommenderas även om man tål gluten för den blir så frasig och god med potatismjöl. Enkelt recept med steg-för-steg bilder!

klocka Tid: 40 minuter varav 20 min i ugnen
mandel och rabarberkaka

Mandel- och rabarberkaka

Himmelskt god mandel- och rabarberkaka. Enkelt recept på en underbart mjuk, saftig, söt och syrlig kaka som man bara vill ha mer av.

klocka Tid: 80 minuter varav 50 min i ugnen
smulpaj med jordgubbar och rabarber

Rabarber och jordgubbspaj

Enkelt recept på rabarber- och jordgubbspaj. God smulpaj med jordgubbar och rabarber. En mycket fin smakkombination.

klocka Tid: 45 minuter varav 25 min i ugnen
rabarberglass

Rabarberglass

Recept på god rabarberglass som du enkelt gör själv med rabarber, grädde, yoghurt, socker och kanel. God och syrlig glass.

klocka Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen
Rabarberkaka

Rabarberkaka

Recept på en underbart god rabarberkaka. En mjuk och saftig sockerkaka med rabarber i som är enkel att göra.

klocka Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka

Ljuvligt god rabarberkladdkaka med kardemumma och kanel. Supergod, superenkel och går snabbt att göra!

klocka Tid: 45 min varav 30 min i ugnen
rabarberknäckpaj

Rabarberknäckpaj

Recept på rabarberknäckpaj. Supergod och enkelt recept på rabarber med knäckigt täcke.

klocka Tid: 65 min varav 50 min i ugnen
rabarberkolapaj

Rabarberkolapaj

Recept på rabarberkolapaj. Knaprigt och gott pajskal fyllt med krämig kola (dulce de leche), rabarberkompott och vispad grädde. Gott och enkelt!

klocka Tid: ca 60 min varav 25 minuters jobb
Rabarberkräm serverad

Rabarberkräm

God och enkel rabarberkräm. Skölj och skär rabarber. Koka upp socker och vatten. Häll i rabarber och låt koka 4-5 min...

klocka Tid: 10 minuter
rabarbermuffins

Rabarbermuffins

Mycket goda saftiga rabarbermuffins med kardemumma och vanilj. Enkla att göra - recept med bilder steg för steg.

klocka Tid: 35 minuter varav 15 minuter i ugnen
rabarberpaj

Rabarberpaj

Min goda rabarberpaj är en smulpaj med kokos eller havregryn i smuldegen. Mycket gott och enkelt klassiskt recept med rabarber.

klocka Tid: 40 minuter
rabarberpaj LCHF

Rabarberpaj LCHF

Recept på rabarberpaj LCHF - med få kolhydrater. Perfekt även för diabetiker och glutenintoleranta. Gott och enkelt!

klocka Tid: 40 min varav 25 min i ugnen
Rabarberpaj med mandeltäcke

Rabarberpaj med mandeltäcke

Recept på en mycket god rabarberpaj med ett täcke med mandelmassa och kokos. Enkel att göra.

klocka Tid: 40 min varav 25 min i ugnen
rabarbersylt

Rabarbersylt

Recept på rabarbersylt. Mycket god sötsyrlig sylt på rabarber som är enkel att göra.

klocka Tid: ca 30 minuter
vaniljpannacotta med rabarber

Vaniljpannacotta med rabarber

Len och fin vaniljpannacotta möter syrlig rabarbertopping. Otroligt god efterrätt som är enkel att göra.

klocka Tid: 5 timmar, varav 20 min jobb

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Asta ✏️ Skrivet av Susanne
Bra att informationen kom till nytta!
✏️ Skrivet av Asta
Tack för bra och intressant information om rabarber! Jag kan nu dessutom konstatera att jag (och mina nära och kära) dessvärre fått i sig en hel del aluminium genom åren. Aldrig mer ska jag koka rabarberna i aluminiumkastrullen. Hoppsan!