Rabarberpaj med mandeltäcke

Mycket god och enkel rabarberpaj med gott mandeltäcke. Mandeltäcket går snabbt och enkelt att göra med elvisp.
Rabarberpaj med mandeltäcke
Mycket god rabarberpaj med mandeltäcke serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 40 min varav 25 min i ugnen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (211 g): 523 kalorier, 51 g kolhydrater, 31 g fett, 8 g protein, 5 g fibrer

Ingredienser:

Täcke:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Välj potatismjöl i täcket.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Skölj och skala rabarbern. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.

    rabarber i skivor
    Rabarber i skivor.
  2. Lägg rabarberskivorna i en ugnsfast form. Strö över strösocker, potatismjöl och kanel.

    (Formen jag använder på bilden är 18 cm i diameter.)

    rabarberskivor i pajform
    Rabarberskivor i pajform.
    strö över socker, potatismjöl och kanel
    Strö över socker, potatismjöl och kanel.
  3. Mät upp mandelmassa, smör, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor. Låt gärna stå framme en stund i rumstemperatur så smöret blir mjukt (och även mandelmassan om du förvarat den i kylskåp).

    alla ingredienser till smultäcket förutom ägget
    Alla ingredienser till smultäcket förutom ägget.
  4. Använd gärna elvisp med vispar och kör till en jämn smet.

    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt ägg. Använd elvispen igen och vispa till en jämn smet.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    smeten till täcket klar
    Smeten till täcket klar.
  6. Klicka ut smeten ovanpå rabarbern och bred ut den.

    utbredd smet
    Utbredd smet.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20-25 minuter tills pajen fått fin färg och rabarbern är mjuk.

    gräddad rabarberpaj
    Gräddad rabarberpaj.
  8. Låt gärna rabarberpajen svalna ca 15 minuter innan du serverar.

    Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit paj med vispad grädde
    En bit paj med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven rabarberpaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Servera ljummen. Går bra att värma i mikro.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Nancy Nguyen ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går bra! Skriv gärna hur det blev om du provar!
✏️ Skrivet av Nancy Nguyen
Kan man använda frysta rabarber till rabarber pajen?
💬 Svar till Birit ✏️ Skrivet av Susanne
Jag hade inte det problemet, men om man tar en större form än den jag brukar använda så är det klart att då blir smeten mer utbredd och tunnare och då är det lättare att rabarberbitarna fastnar. Så ett tips är att ta en mindre form. Min form är oval men en form på ca 15x20 cm eller en rund form ca 20 cm i diameter kan kanske vara lagom. Hur stor form använde du?
✏️ Skrivet av Birit
Svårt att breda ut smeten, all rabarber fastnade på slickepotten eller andra hjälpmedel jag använde för att breda ut.
✏️ Skrivet av Victoria
Jättegod paj, enkel och snabb att göra. Dessutom glutenfri.

Visa alla kommentarer