| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

Frasig Rabarberpaj

glutenfri rabarberpaj

Enkelt recept på mycket god frasig rabarberpaj som är glutenfri.

Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker. En favorit!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 6-10 portioner

Ingredienser:

Att strö över:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)

  2. Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.

    Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).

  3. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.

  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).

    Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.

  6. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.

    Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.

  7. Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.

  8. Häll smeten i den smorda formen.

    Tryck ner rabarberbitarna i smeten.

  9. Strö över socker. Sikta över potatismjöl.

    (När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)

    (Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.

  11. Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 frasig rabarberpaj
1. Smält smör.
instruktion steg 2 frasig rabarberpaj
2. Smörj formen med smör.
instruktion steg 3 frasig rabarberpaj
3. Rabarber i bitar.
instruktion steg 4.1 frasig rabarberpaj
4.1. Äggvitorna i en bunke.
instruktion steg 4.2 frasig rabarberpaj
4.2. Äggulor.
instruktion steg 5.1 frasig rabarberpaj
5.1. Fast äggviteskum.
instruktion steg 5.2 frasig rabarberpaj
5.2. Tillsätt strösockret.
instruktion steg 5.3 frasig rabarberpaj
5.3. Blanda försiktigt ihop.
instruktion steg 6.1 frasig rabarberpaj
6.1. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör till äggulorna.
instruktion steg 6.2 frasig rabarberpaj
6.2. Torr, smulig smet. Fortsätt vispa.
instruktion steg 6.3 frasig rabarberpaj
6.3. En jämn och krämig smet.
instruktion steg 7.1 frasig rabarberpaj
7.1. Häll ihop den vita och gula smeten.
instruktion steg 7.2 frasig rabarberpaj
7.2. En jämn smet.
instruktion steg 8.1 frasig rabarberpaj
8.1. Smeten i formen.
instruktion steg 8.2 frasig rabarberpaj
8.2. Tryck ner rabarberbitarna.
instruktion steg 9.1 frasig rabarberpaj
9.1. Strö över socker.
instruktion steg 9.2 frasig rabarberpaj
9.2. Sikta över potatismjöl.
instruktion steg 10 frasig rabarberpaj
10. Grädda i ugnen.
instruktion steg 11.1 frasig rabarberpaj
11.1. Färdiggräddad.
instruktion steg 11.2 frasig rabarberpaj
11.2. En bit paj serverad med grädde.

byt ut Variationstips:

Potatismjölet i rabarberpajen kan bytas ut mot vetemjöl. Pajen blir då mjukare och mindre frasig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i rumstemperatur eller svalare. Hållbarhet 4-5 dagar. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader i frysen.

Kommentera receptet på Frasig Rabarberpaj

Skriv och läs alla 36 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Matilda    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är inget jag provat så jag vet tyvärr inte. Mandelmjöl och potatismjöl har ju ganska olika egenskaper så det blir ju inte samma sak men kanske blir det också en god variant! Skriv gärna och berätta om du provar, vore kul att veta! :)
   kommentar  Skrivet av  Matilda  
Hej! Kan man använda mandelmjöl istället för potatismjöl i smeten?
 svar  Svar till  Kicki    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det borde inte påverka gräddningstiden om du tar en form som är 1.5 ggr större yta. Du får räkna på det. Det är ju höjden på smeten i formen som är den viktigaste parametern för gräddningstiden. Men du kan ju annars se på pajen när den är klar. Så mitt råd är att utgå från samma gräddningstid och sedan kolla och eventuellt ge lite extra tid i ugnen om den ser blek ut.

Skriv och läs alla 36 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Frasig Rabarberpaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus