Ganache




Ingredienser:
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad
- 25 g smör


Gör chokladganache så här:
-
Mät upp grädden i en kastrull.
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
Mät upp och skär smöret i mindre bitar.
- 1 dl vispgrädde
- 150 g mörk choklad
- 25 g smör
Grädde i kastrull. -
Koka upp grädden och tag bort kastrullen från värmen. Lägg direkt i chokladen.
Låt chokladen ligga någon minut, börja sedan röra om sakta tills chokladen smälter och det blir en blank och fin smet.
Chokladbitar i varm grädde. Choklad och grädde blandat till en blank och fin smet. -
Tillsätt direkt smöret i mindre bitar och fortsätt röra om tills smöret smält och smeten är blank och fin.
(Det är viktigt att inte vänta utan göra det direkt, är temperaturen för låg så smälter inte smöret. Skulle det inte smälta kan man alltid värma på kastrullen lite försiktigt så att det smälter.)
Smör tillsatt. -
Låt ganachen stå i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. När temperaturen sjunker så blir chokladkrämen fastare.
Chokladganachen klar.
Tips:
Chokladganache kan göra på flera olika sätt. I sin enklaste form använder man bara vispgrädde och choklad. Vill man ha en mjukare ganache så kan man ta lika mängd (vikt) choklad och vispgrädde, t.ex. 200 g choklad och 2 dl vispgrädde. Vill man ha en fastare ganache så tar man dubbelt så mycket choklad som grädde.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara ganachen i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. Ju svalare temperatur desto fastare blir den.
| Tillbehör |