Ganache

Ganache är en enkel chokladkräm som är ljuvligt god att använda till t.ex. garnering av tårtor eller som fyllning. Den enklaste formen av chokladganache använder man bara vispgrädde och choklad men jag tycker det blir ännu godare och bättre konsistens med en klick smör också.
ganache / chokladganache
Underbar chokladganache att använda till garnering eller fyllning till tårtor, kakor eller andra bakverk.
Timglas Tid: 10 minuter
Portioner Lagom till en tårta med ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion (28 g): 141 kalorier, 8 g kolhydrater, 12 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör chokladganache så här:

  1. Mät upp grädden i en kastrull.

    Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.

    Mät upp och skär smöret i mindre bitar.

    grädde i kastrull
    Grädde i kastrull.
  2. Koka upp grädden och tag bort kastrullen från värmen. Lägg direkt i chokladen.

    Låt chokladen ligga någon minut, börja sedan röra om sakta tills chokladen smälter och det blir en blank och fin smet.

    chokladbitar i varm grädde
    Chokladbitar i varm grädde.
    chokladganache
    Choklad och grädde blandat till en blank och fin smet.
  3. Tillsätt direkt smöret i mindre bitar och fortsätt röra om tills smöret smält och smeten är blank och fin.

    (Det är viktigt att inte vänta utan göra det direkt, är temperaturen för låg så smälter inte smöret. Skulle det inte smälta kan man alltid värma på kastrullen lite försiktigt så att det smälter.)

    smör tillsatt
    Smör tillsatt.
  4. Låt ganachen stå i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. När temperaturen sjunker så blir chokladkrämen fastare.

    chokladganachen klar
    Chokladganachen klar.

glödlampa Tips:

Chokladganache kan göra på flera olika sätt. I sin enklaste form använder man bara vispgrädde och choklad. Vill man ha en mjukare ganache så kan man ta lika mängd (vikt) choklad och vispgrädde, t.ex. 200 g choklad och 2 dl vispgrädde. Vill man ha en fastare ganache så tar man dubbelt så mycket choklad som grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara ganachen i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. Ju svalare temperatur desto fastare blir den.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer till Ganache

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lennart Persson
Hej jag funderar att göra en smaksatt fyllning till praliner.
Jag hade tänkt använda en ganache som fyllning.

Pralin 1: Ska ha smak av Nyåkers pepparkakor. Där tänkte jag använda Nyåkers peppakakor som smaksättning.

Pralin 2 Ska ha smak av saffran

Pralin 3 Ska ha smak av polkagris, baserat på godis bitarna från Gränna.

Hur doserar jag och när ska jag ha i smakerna. Jag läste någon stans att man har smaksättningen i grädden som ska värmas till dom första bubblorna syns i grädden, sedan går man från plattan, är jag tätt på de då, Är det nu jag ska ha i smak sättningen?

Och hur mycket?
✏️ Skrivet av Cassidy
Jävligt god och enkel att göra! 😍