Ganache

Ganache är en enkel chokladkräm som är ljuvligt god att använda till t.ex. garnering av tårtor eller som fyllning. Den enklaste formen av chokladganache använder man bara vispgrädde och choklad men jag tycker det blir ännu godare och bättre konsistens med en klick smör också.
ganache / chokladganache
Tid: 10 minuter
Lagom till en tårta med ca 10 bitar

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör chokladganache så här:

  1. Mät upp grädden i en kastrull.

    Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.

    Mät upp och skär smöret i mindre bitar.

    grädde i kastrull
    Grädde i kastrull.
  2. Koka upp grädden och tag bort kastrullen från värmen. Lägg direkt i chokladen.

    Låt chokladen ligga någon minut, börja sedan röra om sakta tills chokladen smälter och det blir en blank och fin smet.

    chokladbitar i varm grädde
    Chokladbitar i varm grädde.
    chokladganache
    Choklad och grädde blandat till en blank och fin smet.
  3. Tillsätt direkt smöret i mindre bitar och fortsätt röra om tills smöret smält och smeten är blank och fin.

    (Det är viktigt att inte vänta utan göra det direkt, är temperaturen för låg så smälter inte smöret. Skulle det inte smälta kan man alltid värma på kastrullen lite försiktigt så att det smälter.)

    smör tillsatt
    Smör tillsatt.
  4. Låt ganachen stå i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. När temperaturen sjunker så blir chokladkrämen fastare.

    chokladganachen klar
    Chokladganachen klar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (28 g): 141 kalorier, 8 g kolhydrater, 12 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Chokladganache kan göra på flera olika sätt. I sin enklaste form använder man bara vispgrädde och choklad. Vill man ha en mjukare ganache så kan man ta lika mängd (vikt) choklad och vispgrädde, t.ex. 200 g choklad och 2 dl vispgrädde. Vill man ha en fastare ganache så tar man dubbelt så mycket choklad som grädde.

Hållbarhet och förvaring

Förvara ganachen i rumstemperatur eller kylskåp beroende på vilken konsistens du vill ha. Ju svalare temperatur desto fastare blir den.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lennart Persson
Hej jag funderar att göra en smaksatt fyllning till praliner.
Jag hade tänkt använda en ganache som fyllning.

Pralin 1: Ska ha smak av Nyåkers pepparkakor. Där tänkte jag använda Nyåkers peppakakor som smaksättning.

Pralin 2 Ska ha smak av saffran

Pralin 3 Ska ha smak av polkagris, baserat på godis bitarna från Gränna.

Hur doserar jag och när ska jag ha i smakerna. Jag läste någon stans att man har smaksättningen i grädden som ska värmas till dom första bubblorna syns i grädden, sedan går man från plattan, är jag tätt på de då, Är det nu jag ska ha i smak sättningen?

Och hur mycket?
Skrivet av Cassidy
Jävligt god och enkel att göra! 😍

Visa alla kommentarer

Se även dessa recept

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest