Avokado

avokado
Skär avokadon runt om. Ta sedan ur kärnan.

Avokado (även avocado) är en nyttig och god frukt som passar bra som mellanmål och till olika rätter och röror. Den innehåller mycket enkelomättat fett vilket är nyttigt.

Avokado mognar i rumstemperatur på några dagar och om man lägger dem i kylen så fördröjs mognaden några dagar ytterligare.

För att veta om en avokado är mogen tryck lite på ändarna. De ska fjädra när avokadon är mogen.

Jag brukar aldrig köpa mjuka avokados i affären eftersom de ofta är mer eller mindre ruttna. Så om jag behöver avokado brukar jag köpa omogna avokados ca 4-7 dagar innan jag ska använda dem. Omogna avokados är hårda.

Avokado missfärgas lätt i kontakt med syre. Man kan droppa över citronsaft för att förhindra detta.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av avokado.

Energi: 197 kcal
Kolhydrater: 1.7 g
Protein: 1.9 g
Fett: 19.6 g
Fibrer: 4.8 g

Tips och info

Engelskt namn:

avocado

Finns i affären:

På grönsaksavdelningen.

GI tips:

Avokado har lågt GI och ingår i många GI-recept.

Hållbarhet och förvaring:

Omogen avokado mognar i rumstemperatur på några dagar och ytterligare några dagar längre i kylskåp. När avokadon väl är mogen så använd den ganska omgående eftersom den ganska snabbt blir övermogen och ljusbrun.

Pris:

ca 3-7 kr/st

Köptips:

Köp inte mjuka avokado som brukar vara övermogna och ruttna inuti.

Ersätt med:

Svårt att ersätta men ibland kan det fungera med annan frukt t.ex. galiamelon eller någon grönsak.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Frukt |


Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest