Våffeldagen - Recept och tips
Publicerad 25 mars 2017 09:14
Den 25:e mars är det våffeldagen!
Passa på att grädda dina egna våfflor och servera med goda tillbehör!
Våfflor är mycket enkelt att göra själv, man behöver absolut inte köpa någon pulvermix.
Det man förstås behöver är ett våffeljärn.
Recept på våfflor
Jag har två olika våffelrecept, ett på vanliga klassiska frasvåfflor och ett lite nyttigare recept på fullkornsvåfflor.
Skillnaden är att fullkornsvåfflorna innehåller ägg och fullkornsmjöl, de blir därför mindre frasiga än frasvåfflorna men äter man dem nygräddade (eller frysta och rostade i brödrost) så är skillnaden knappt märkbar.
De godaste tillbehören, som dessutom är nyttigast, tycker jag är hallon, blåbär och vispad grädde. Andra klassiska tillbehör är sylt, florsocker, strösocker och glass.
Allra godast är våfflorna om man äter dem direkt nygräddade från våffeljärnet. Lägg dem annars på galler och inte i hög på en tallrik för frasigheten försvinner då nästan direkt.
Tänk på att alla våfflor blir godast med äkta smör och äkta vispgrädde, vilket även är fritt från tillsatser.
Glöm inte att smörja våffeljärnet ordentligt med smör före gräddningen av första våfflan.
Låt våfflorna svalna på galler.
Frasvåfflor
Detta är de vanliga klassiska frasvåfflorna. Ägg ingår inte vilket gör våfflorna frasigare.
Fullkornsvåfflor
De lite nyttigare fullkornsvåfflorna som innehåller ägg.
Tillbehör
Som tillbehör rekommenderar jag hallon, blåbär och vispad grädde, det är min absoluta favorit. Det är dessutom nyttigt eftersom det inte innehåller socker. Här följer en lista på populära och goda tillbehör:
- Bär (t.ex. blåbär och hallon)
- Sylt
- Florsocker
- Strösocker
- Vispad grädde
- Glass
Överblivna våfflor? Perfekt för brödrosten!
Om det blir våfflor över så går det utmärkt att frysa in dem. Kör dem sedan (ej tinade) på låg effekt (en ruta i varje fack) i brödrosten så blir de riktigt frasiga och goda - som nygräddade! Supergott och oerhört snabbt och smidigt!
Ett tips är att grädda lite extra våfflor för att ha på lut i frysen. Perfekt som ett lyxigt mellanmål!
Ha en trevlig våffeldag!
/Susanne