Bloggens startsida

Så överlever du värmen

Publicerad 26 juli 2018 18:40 i Säsong

Här följer mina tips för att hitta kyla i värmen dessa dagar med temperaturer runt 30°C.

  1. Luftkonditionering i hemmet. Bästa lösningen om man har förutsättningar för det är att köpa en luft-luftvärmepump med utedel och innedel som går att köra både värme och kyla med. Öppen planlösning ger bäst effekt. Luft-luft-värmepumpar kostar en slant och ungefär lika mycket i installationskostnad som själva pumpen, räkna med ca 15-20 kkr. Tänk på att låta en behörig kyltekniker installera så det inte blir fel. Driftskostnaden är låg, men en värmepump håller inte för alltid, räkna med 5-10 år. Fördelarna är en perfekt luftkonditionering till låg driftskostnad. Nackdelarna är dyr installationskostnad och att det förutsätter att man bor i villa/radhus där det finns en bra placering av utedel och innedel som inte heller är för långt ifrån varandra. Utedelen brummar lite grann och är inte jättevacker så man kanske inte vill ha den på sin uteplats. Tänk också på hur rördragningen görs så den inte blir jätteful. Har man bergvärme kan det gå att köra kyla med den också.
  2. Sval källare. Många suteränghus kan ha en sval källare.
  3. Bada ofta och mycket. Det är en fördel att bo nära en sjö eller havet.
  4. Duscha kallt.
  5. Drick mycket vatten.
  6. Vistas endast i skuggan.
  7. Har man inte tillgång till kyla är en bra och stor fläkt, gärna en som står på golvet skönt även om det är långt ifrån luftkonditionering.
  8. Åk och handla mat. Mataffärer brukar vara svala, åtminstone bland kyl- och frysdiskar.
  9. Utflykter till svala ställen. Åk till andra luftkonditionerade butiker eller t.ex. museum eller gamla stenbyggnader.
  10. Undvik att använda ugn och spis. Ät kall mat t.ex. potatissallad och kassler, fil och müsli.
  11. Sist men inte minst. Ät glass! Gör helst din egen glass med något av mina recept på glass! Man måste inte ha glassmaskin men glassen blir krämigare och godare.

Sol
Soligt och varmt!

Håll ut i värmen! ❤️
/Susanne

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lena
Lite lustigt att läsa om problem med värmen i Sverige..

Jag flyttade med min dotter till södra Missouri, USA för 17 år sedan. Här har vi 25-35 grader från Maj till slutet av September + vanligen 40-45 i Augusti. Luftfuktigheten är närmare 100%. Temperaturen på nätterna är inte mycket lägre så det hjälper inte att vädra.

Jag har luftkonditionering men det kostar mycket att hålla huset svalt. Jag köpte speciella "fodrade" gardiner ("thermal curtains") som verkligen hjälper. De gjorde att min el kostar ca 1000 kr mindre per månad. De hjälper även på vintern. Mitt hus har också takfläktar i alla rum. Jag hade en takfläkt i sovrummet i Sverige när jag jobbade natt. Den gjorde det mycket lättare att sova när det var varmt.

Det ser ut att vara svalare i Sverige nu.. De pratade till och med om den ovanliga värmen i Sverige på nyheterna här.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl

är systemutvecklare och entreprenör som lagar mat, fotar, skriver recept och utvecklar recepten.se och ett antal mobilappar.

Susanne är civilingenjör med matlagning och bakning som stort intresse. Läs mer.

Följ mig gärna via RSS: RSS feed eller i sociala medier: