| Småkakor |

Syltkakor

syltkakor

Goda syltkakor, dessa med jordgubbssylt som fyllning. Annars är min favorit hallonsylt.

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

  4. Kör med elvisp eller matberedare till en deg.
    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par minuter med elvisp.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.

  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.

  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

  10. Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.

  11. När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

Beskrivande bilder

Syltkakor steg 1
1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
Syltkakor steg 2
2. Smör och socker ihopvispat.
Syltkakor steg 3
3. Tillsätt vetemjöl.
Syltkakor steg 4.1
4.1. Små smulor.
Syltkakor steg 4.2
4.2. Större smulor.
Syltkakor steg 4.3
4.3. Degen är klar. Nu är den lätt att trycka ihop till en boll.
Syltkakor steg 5.1
5.1. Syltkakdegen.
Syltkakor steg 5.2
5.2. Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
Syltkakor steg 6.1
6.1. Rulla till en boll.
Syltkakor steg 6.2
6.2. Bollar på en plåt.
Syltkakor steg 7.1
7.1. Gör fördjupningen så här.
Syltkakor steg 7.2
7.2. Kakor med fördjupning.
Syltkakor steg 8.1
8.1. Fyll med sylt.
Syltkakor steg 8.2
8.2. Kakor fyllda med sylt, redo för ugnen.
Syltkakor steg 9
9. Grädda i ugnen.
Syltkakor steg 10
10. Färdiga kakor.
Syltkakor steg 11
11. Syltkakor i kakburk.

byt ut Variationstips:

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Syltkakor

Skriv och läs alla 20 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-01 22:19
Ja du kan låta den ligga i kylen över natten. Jag ska kanske förtydliga i receptet att det är minst en timme. Degen blir dock inte bättre av att ligga i kylen mer än en timme (men inte sämre heller så länge den inte ligger en vecka typ). Så du ska inte låta den ligga framme en stund dagen efter utan följ receptet som vanligt bara.
   kommentar  Skrivet av  Emelie  2014-09-01 00:22
Kan man låta degen ligga i kylen över natten om mannaåret den ligga framme en stund innan man gör kakorna dagen efter? :)
 svar  Svar till  jennifer    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-23 20:48
Vad bra! :)

Skriv och läs alla 20 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Syltkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne