| Småkakor |

Syltkakor

syltkakor

Goda syltkakor, dessa med jordgubbssylt som fyllning. Annars är min favorit hallonsylt.

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

  4. Kör med elvisp eller matberedare till en deg.
    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par minuter med elvisp.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

  10. Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.
  11. När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

Beskrivande bilder

Syltkakor steg 1
1.
Syltkakor steg 2
2.
Syltkakor steg 3
3.
Syltkakor steg 4.1
4.1. Små smulor.
Syltkakor steg 4.2
4.2. Större smulor.
Syltkakor steg 4.3
4.3. Degen är klar. Nu är den lätt att trycka ihop till en boll.
Syltkakor steg 5.1
5.1. Syltkakdegen.
Syltkakor steg 5.2
5.2. Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
Syltkakor steg 6.1
6.1.
Syltkakor steg 6.2
6.2.
Syltkakor steg 7.1
7.1. Gör fördjupningen så här.
Syltkakor steg 7.2
7.2.
Syltkakor steg 8.1
8.1.
Syltkakor steg 8.2
8.2.
Syltkakor steg 9
9.
Syltkakor steg 10
10.
Syltkakor steg 11
11.

byt ut Variationstips:

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Syltkakor

Skriv och läs alla 18 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  jennifer    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-23 20:48
Vad bra! :)
   kommentar  Skrivet av  jennifer  2014-02-21 20:40
Tack för tipset nu funkar det väldigt bra!
 svar  Svar till  jennifer    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-19 19:23
Småkakor som flyter ut brukar bero på antingen för lite mjöl eller för mycket smör alternativt att ugnen varit för varm. Kakorna ska gräddas i mitten av ugnen. Tänk på att alla ugnar inte håller rätt temperatur även om man ställt in rätt, kontrollera med en termometer om du misstänker detta. Det ska vara över- och undervärme inställt på ugnen i alla recept om inget annat anges. Hoppas något av detta löser problemet. Skriv gärna och berätta hur du går!

Skriv och läs alla 18 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Syltkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne