| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Saftig banankaka

saftig banankaka

Saftig banankaka garnerad med siktat florsocker.

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 10 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.

  2. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    (På bilderna har jag använt farinsocker, råsocker och strösocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man tar vanligt strösocker.)

  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.

  5. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    (Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)

  6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).

  7. Häll smeten i formen.

  8. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

  9. Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar. På bilderna så har jag inte stjälpt upp kakan så att uppsidan av kakan är uppåt på alla bilder.

    Låt svalna till rumstemperatur och servera.

Beskrivande bilder

Saftig banankaka steg 1
1. Smält smör.
Saftig banankaka steg 2
2. Smord och bröad form.
Saftig banankaka steg 3.1
3.1. Ägg, farinsocker, råsocker, strösocker.
Saftig banankaka steg 3.2
3.2. Ägg och socker ihopvispat.
Saftig banankaka steg 4.1
4.1. Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt.
Saftig banankaka steg 4.2
4.2. Vispa ihop.
Saftig banankaka steg 5.1
5.1. Övermogna bananer.
Saftig banankaka steg 5.2
5.2. Mosad banan.
Saftig banankaka steg 6.1
6.1. Tillsätt resten.
Saftig banankaka steg 6.2
6.2. Rör ihop.
Saftig banankaka steg 7
7. Smeten i formen.
Saftig banankaka steg 8
8. Grädda i ugnen.
Saftig banankaka steg 9.1
9.1. Färdiga banankakan direkt från ugnen.
Saftig banankaka steg 9.2
9.2. På serveringsfat.
Saftig banankaka steg 9.3
9.3. Med florsocker.

servera Serveringstips:

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Kommentera receptet på Saftig banankaka

Skriv och läs alla 72 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Veronica  2014-09-11 12:55
Toppen recept! Den blev väldigt saftig och god!
 svar  Svar till  Eva    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 03:08
Roligt att höra att du gillar den! Kanelgrädde till låter gott!
   kommentar  Skrivet av  Eva  2014-04-20 12:51
Väldigt god och smakrik kaka. Som alltid med banankakor har de en tendens att bli kompakta, så också denna. Men inte mycket. Servera ljummen med lättvispad kanelgrädde, mumsigt värre.

Skriv och läs alla 72 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Saftig banankaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne