| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Saftig banankaka

saftig banankaka

Banankakan med siktad florsocker serverad med en klick mascarpone. Mascarpone kan blandas med likör, florsocker, kakao om man vill ha lite mer smak.

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 10 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Om du använder flytande margarin behöver det inte smältas.

Smörj och bröa en rund form ca 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och rör till en jämn smet.

Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt bananmos, smält smör eller flytande margarin, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

Låt kakan svalna några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Lägg formen över och låt svalna till rumstemperatur.

bananmos

Mosa bananera ordentligt med en gaffel. På bilden är det två bananer som är mosade, alltså hälften som ska vara i det här receptet. Det kan vara bra att mosa 2 bananer i taget.

banankaka ovansidan lite sprucken

Den färdiggräddade banankakan. Den spricker lite ovanpå, men om man stjälper upp den kommer denna sida inte att synas. Man kan också servera banankan med den spruckna sidan uppåt.

banakakan i genomskärning

Så här ser banankakan ut när man tagit 2 bitar från den.

servera Serveringstips:

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Kommentera receptet på Saftig banankaka

Skriv och läs alla 71 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Eva    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 03:08
Roligt att höra att du gillar den! Kanelgrädde till låter gott!
   kommentar  Skrivet av  Eva  2014-04-20 12:51
Väldigt god och smakrik kaka. Som alltid med banankakor har de en tendens att bli kompakta, så också denna. Men inte mycket. Servera ljummen med lättvispad kanelgrädde, mumsigt värre.
   kommentar  Skrivet av  Reind  2014-04-13 15:55
Hej!
Nu är banankakan i ugnen! spännande o se hur den kommer bli!
Jag la i tre bananer istället för fyra, tyckte det kanske skulle bli för mkt annars, hoppas det inte påverkar smaken dock! :D
//17 årig tjej!

Skriv och läs alla 71 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Saftig banankaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne