| Muffins & Mjuka Kakor |

Rulltårta

Rulltårta med äppelmos

Rulltårta med äppelmos som fyllning

Enkelt recept på rulltårta som du gör snabbt och lätt med bilder steg för steg. Variera med olika sorters fyllning. Servera i skivor till fikat eller gör bakelser med vispad grädde och bär.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 1 rulltårta

Ingredienser:

Rulltårta:

Fyllning:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Rulltårta:

  1. Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft, så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 5 sek med elvisp.)
  4. Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet (ca 10 sek på lägsta effekt med elvispen).
  5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200 grader i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat med varmluft. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och \"vakta\" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.
  7. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.)
  8. Fyllning:

  9. Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.

Beskrivande bilder

Rulltårta steg 2.1
2.1.
Rulltårta steg 2.2
2.2.
Rulltårta steg 3
3.
Rulltårta steg 4.1
4.1.
Rulltårta steg 4.2
4.2.
Rulltårta steg 5
5.
Rulltårta steg 6.1
6.1. Rulltårtan växer sig stor och fin i ugnen.
Rulltårta steg 6.2
6.2. När man tar ut rulltårtan sjunker den ihop.
Rulltårta steg 7.1
7.1.
Rulltårta steg 7.2
7.2.
Rulltårta steg 8.1
8.1.
Rulltårta steg 8.2
8.2.

glödlampa Tips:

Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig. Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett. Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är varm annars spricker den lättare. Grädda inte heller för länge (detta är endast en risk om man använder varmluft) för då kan den också spricka lätt när man rullar ihop den.

planera Planeringstips:

Rulltårtan går bra att frysa! Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst en vecka i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentera receptet på Rulltårta

Skriv och läs alla 139 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Nhi Nguyen  2014-09-12 22:33
Tack så mycket för recepte. Nu kan jag baka rulltåtar effter många gånger bakar fel. Mycket glad nu! :)))
 svar  Svar till  Tatiana    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 03:18
Tack för tips! Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott med citronarom! :)
   kommentar  Skrivet av  Tatiana  2014-04-18 13:52
Nu har jag testat två gånger att ha citronarom i kakan, och det har blivit hur gott som helst:-)

Skriv och läs alla 139 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rulltårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne