| Muffins & Mjuka Kakor |

Rulltårta

Rulltårta med äppelmos

Rulltårta med äppelmos som fyllning.

Enkelt recept på rulltårta som du gör snabbt och lätt med bilder steg för steg. Variera med olika sorters fyllning. Servera i skivor till fikat eller gör bakelser med vispad grädde och bär.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 1 rulltårta

Ingredienser:

Rulltårta:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Rulltårta:

  1. Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft, så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.

  2. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

  3. Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 10 sekunder med elvisp.)

  4. Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet (ca 20 sekunder på lägsta effekt med elvispen).

  5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.

    (Det är viktigt att du breder ut smeten ända ut i kanterna så att smeten inte ligger i ett för tjockt lager för då blir rulltårtan svår att rulla ihop.)

  6. Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 225°C och grädda ca 5-7 minuter.

    Se till att "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd. Den ska få en del färg men utan att bli bränd samtidigt som den blivit genomgräddad så ta inte ut den för tidigt. Min rulltårta på bilden är precis genomgräddad, den kunde varit inne i ugnen någon halvminut till men kortare tid hade den inte blivit bra.

    (Om du har varmluftsfunktion inställd på din ugn grädda den då i mitten i 200°C i ca 8 minuter.)

    (Man kan även grädda i 250°C med över- och undervärme och då tar det ca 5 minuter men då måste man verkligen vakta rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.)

  7. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat smörpapper eller bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret så lossnar det lätt.)

  8. Fyllning:

  9. Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven nedåt i mitten och låt svalna innan den skärs i bitar.

  10. Skär rulltårtan i skivor och servera.

Beskrivande bilder

instruktion steg 2.1 rulltårta
2.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 2.2 rulltårta
2.2. Vispa.
instruktion steg 2.3 rulltårta
2.3. Ljusgul pösig smet.
instruktion steg 3 rulltårta
3. Tillsätt bakpulver.
instruktion steg 4.1 rulltårta
4.1. Tillsätt vetemjöl och grädde/mjölk.
instruktion steg 4.2 rulltårta
4.2. Rulltårtesmeten klar.
instruktion steg 5 rulltårta
5. Smeten utbredd.
instruktion steg 6.1 rulltårta
6.1. Rulltårtan i ugnen.
instruktion steg 6.2 rulltårta
6.2. När man tar ut rulltårtan sjunker den ihop.
instruktion steg 7.1 rulltårta
7.1. Sockrat smörpapper.
instruktion steg 7.2 rulltårta
7.2. Rulltårtan ligger mot det sockrade pappret.
instruktion steg 7.3 rulltårta
7.3. Dra bort pappret.
instruktion steg 8.1 rulltårta
8.1. Äppelmos som fyllning.
instruktion steg 8.2 rulltårta
8.2. Rulla ihop.
instruktion steg 8.3 rulltårta
8.3. Ihoprullad.
instruktion steg 9.1 rulltårta
9.1. Hela rulltårtan.
instruktion steg 9.2 rulltårta
9.2. Skär i skivor.
instruktion steg 9.3 rulltårta
9.3. En skiva rulltårta.

glödlampa Tips:

Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig. Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett. Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är varm annars spricker den lättare. Grädda inte heller för länge (detta är mest en risk om man använder varmluft) för då kan den också spricka lätt när man rullar ihop den.

planera Planeringstips:

Rulltårtan går bra att frysa! Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst en vecka i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentera receptet på Rulltårta

Skriv och läs alla 158 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Dennis    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tyvärr vet jag inte det. Ägg är ju den viktigaste ingrediensen som ger rulltårtan mycket av dess egenskaper så det är inte så enkelt, men du får googla på det och hoppas du hittar något!
   kommentar  Skrivet av  Dennis  
Hallå!
Hur gör jag för att få detta receptet äggfritt och ändå få ett hyfsat resultat?

Vänliga hälsningar
Dennis
 svar  Svar till  sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja rulltårta innehåller ju väldigt mycket socker så jag skulle rekommendera att göra en fyllning utan socker, gärna något syrligt så prova färska (eller tinade frysta) hallon och grädde nästa gång. Hallonsylt är ju sött medan hallon är syrligt så det kommer bli mycket bättre! :)

Skriv och läs alla 158 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rulltårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus