| Tillbehör |

Inlagda rödbetor

inlagda rödbetor i glasburkar

Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare och nyttigare än köpta.
Timglas Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
Portioner 1 kg

Ingredienser:

Kokning:

Inläggningslag:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna. Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka. Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda. Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull. (Om du har kastrull med måttskala så kan du hälla genom filter direkt ner i kastrullen.) Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet. Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

Häll lagen över rödbetorna i glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

Förvara de inlagda rödbetorna i kylskåp eller sval i lufttäta glasburkar så håller de sig 6-12 månader.

Koka rödbetor

1. Koka upp rödbetorna. 2. Låt koka. Vattnet blir rött. 3. Spola de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten.

Skala och skär rödbetor. Sila spadet.

4. Gnid av skalen eller använd en skalare. Skalen lossnar mycket lätt. 5. Skär de stora rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Låt de små vara hela. 6. Sila kokspad till inläggningslagen genom ett kaffefilter.

Inläggningslagen

7. Tillsätt socker till det silade kokspadet. 8. Tillsätt ättikssprit. 9. Tillsätt hela vitpepparkorn. Låt därefter koka upp och koka några minuter.

Häll lagen över rödbetorna

10. Glasburkarna med rödbetorna. 11. Häll inläggningslagen över rödbetorna.

servera Serveringstips:

Servera till pytt i panna eller andra passande maträtter. Man kan också använda inlagda rödbetor till andra recept som t.ex. rödbetssallad.

glödlampa Tips:

Receptet går bra att dubbla.

byt ut Variationstips:

Krydda med kryddnejlikor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt. Hållbarhet 6-12 månader.

Kommentera receptet på Inlagda rödbetor

Skriv och läs alla 19 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Henke    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-19 18:43
Så bra! :)
 svar  Svar till  Marita    kommentar  Skrivet av  Henke  2014-01-19 15:08
Det här var mkt användbart tips! Fungerar som smort :)
 svar  Svar till  Juha    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-23 02:58
Tack för bra info!

Skriv och läs alla 19 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Inlagda rödbetor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne