| Huvudrätter |

Ugnsstekta rotsaker

ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta morötter, potatis i strimlor, rödlök i klyftor och hackad vitlök. Servera till kött.

Ugnsstekta morötter, potatis, palsternacka, rödbetor och röd lök i klyftor samt hackad vitlök blir supergott med detta recept! När vitlöken börjar svettas i ugnen sprider sig en ljuvlig doft i köket.
Timglas Tid: en timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Valfria mängder av:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skala potatis, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär potatis och rödbetor i klyftor och morötter och palsternacka i skivor eller i ca 1 cm breda strimlor av lagom längd. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Bryt klyftor av vitlök och skala och hacka dem i små bitar.

Lägg allt i en oljad form. Ringla eller spray olja över. Salta och rör om.

Ställ in i mitten av ugnen 215°C i 20 minuter.

Rör om och salta. Häll ev. på mer olja om det ser torrt ut. Låt stå ytterligare 20 minuter i ugnen tills det fått fin färg. Är det större bitar kan lite extra tid behövas.

Om man vill kan det stå ytterligare 10-20 minuter i ugnen om det du ska servera till inte är klart. Dra då gärna av ugnsvärmen, det räcker med eftervärmen.

ugnsstekta rotsaker innan ugnen

Här är de strimlade rotsakerna och löken innan de ställs in i ugnen.

servera Serveringstips:

Detta recept fungerar utmärkt till olika kötträtter.

GI GI Tips:

Ugnsstekta rotsaker har ganska högt GI så ät med måtta!

LCHF LCHF Tips:

Innehåller mest kolhydrater och bör därför endast ätas i små portioner eller undvikas helt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Variera med olika mängder av de olika ingredienserna, testa gärna även rotselleri, olika sorters lök och sötpotatis. Man kan också helt utesluta lök, rödbetor, palsternacka m.m. Det går att variera i princip hur som helst.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda allt i formen och förvara några timmar i rumstemperatur eller svalare i kylen om det ska stå längre tid. Ställ in i ugnen enligt receptet 40 minuter före servering.

Kommentera receptet på Ugnsstekta rotsaker

Skriv och läs alla 8 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Therede    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-10 17:39
Ja rödbetorna ska vara råa.
   kommentar  Skrivet av  Therede  2014-11-10 13:36
Jag antar att rödbetorna ska vara råa? Eller kokta?
 svar  Svar till  Christina    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-09-18 11:27
Tack så mycket! :)

Skriv och läs alla 8 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ugnsstekta rotsaker är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne