Ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta morötter, potatis, palsternacka, rödbetor och röd lök i klyftor samt hackad vitlök blir supergott med detta recept! När vitlöken börjar svettas i ugnen sprider sig en ljuvlig doft i köket.
ugnsstekta rotsaker
Ugnsstekta morötter, potatis i strimlor, rödlök i klyftor och hackad vitlök. Servera till kött.
Timglas Tid: en timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Valfria mängder av:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • ca 215 °C i mitten av ugnen i ca 40-60 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Skala potatis, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär potatis och rödbetor i klyftor och morötter och palsternacka i skivor eller i ca 1 cm breda strimlor av lagom längd. Skala rödlöken och skär den i klyftor. Bryt klyftor av vitlök och skala och hacka dem i små bitar.

Lägg allt i en oljad form. Ringla eller spray olja över. Salta och rör om.

Ställ in i mitten av ugnen 215°C i 20 minuter.

Rör om och salta. Häll ev. på mer olja om det ser torrt ut. Låt stå ytterligare 20 minuter i ugnen tills det fått fin färg. Är det större bitar kan lite extra tid behövas.

Om man vill kan det stå ytterligare 10-20 minuter i ugnen om det du ska servera till inte är klart. Dra då gärna av ugnsvärmen, det räcker med eftervärmen.

ugnsstekta rotsaker innan ugnen
Här är de strimlade rotsakerna och löken innan de ställs in i ugnen.

servera Serveringstips:

Detta recept fungerar utmärkt till olika kötträtter.

GI GI Tips:

Ugnsstekta rotsaker har ganska högt GI så ät med måtta!

LCHF LCHF Tips:

Innehåller mest kolhydrater och bör därför endast ätas i små portioner eller undvikas helt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Variera med olika mängder av de olika ingredienserna, testa gärna även rotselleri, olika sorters lök och sötpotatis. Man kan också helt utesluta lök, rödbetor, palsternacka m.m. Det går att variera i princip hur som helst.

planera Planeringstips:

Går bra att förbereda allt i formen och förvara några timmar i rumstemperatur eller svalare i kylen om det ska stå längre tid. Ställ in i ugnen enligt receptet 40 minuter före servering.

Se även dessa recept

| Huvudrätter |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lilian
Hej ,
Ett tips som jag hittat i ett annat recept.

Om man lägger alla skurna grönsaker i en bunke och därefter tar i olja, salt och peppar i denna för att sedan använda händerna för att vända om alla grönsaker så får alla bitar lite olja och kryddor !

Tack för alla fina recept !
💬 Svar till Siv Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Om du menar färdigkokta (men ej inlagda) så kanske det går men det blir inte samma goda konsistens. Jag antar det blir mosigare eftersom de redan är kokta. Men kanske blir smaken god. Du får gärna prova och skriva och berätta hur det blev. 😊
✏️ Skrivet av Siv Nilsson
KAN man göra med färdigkokta rödbetor
💬 Svar till Christina ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket för dina vänliga ord, det var roligt att läsa!
✏️ Skrivet av Christina
Jag vill börja med att tacka för suveräna recept. Har gjort många, många recept från recepten.se och skrivit många kommentarer om hur jättegott allt är härifrån. Gjorde senast igår fläskfile i mango chutneysås med ugnsstekta rotsaker och det blev verkligen lika gott som enbart potatis till. mums! Tack så mycket för allt gott.