Ättikssprit, Ättika

Ättikssprit
Den vanligaste sortern ättikssprit (12%) av märket Winborgs som finns i de flesta mataffärer.

Ättika eller ättikssprit används som krydda i olika recept och som ingrediens i dressingar och såser när man vill ha syrlig smak. Ättika används ofta till olika inläggningar eftersom ättika har konserverande egenskaper som att den håller mögel och bakterier borta.

Ättika finns att köpa med olika styrkor så det är viktigt att använda rätt styrka. I recepten på recepten.se är det ättikssprit 12% som används, vilken är den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet även i andra recept än våra recept.

Ättikor med olika styrkor

Nedan listas de ättikor som brukar finnas i affären.

Man kan alltid späda en starkare ättika med vatten för att få en svagare sort. T.ex. om du ska ha 2 dl inläggninsättika så tar du 1 dl ättikssprit och 1 dl vatten. Eller 0,5 dl ren ättika och 1,5 dl vatten.

Absolut ren ättika (24%)

Mycket skarp. Kan används som rengöringsmedel. I matlagning används den alltid utspädd.

Ättika, ättikssprit (12%)

Den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet i recept.

Inläggningsättika (6%)

Används för inläggningar.

Matättika(3%)

Används i dressingar.

Grader

I en del äldre recept där lite större mängder ättika ingår används måttet grader.

1 grad motsvarar ungefär:

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • eller 0,5 dl ren ättika (24%)

Rena bestick med ättika

Ättika kan användas för att putsa rostfria bestick. Fukta en handduk med ren ättika och putsa besticken. Torka av med en torr handduk.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ättikssprit.

Energi: 49 kcal
Kolhydrater: 12 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

white distilled vinegar

Hitta Finns i affären:

Brukar finnas i närheten av oljor och vinäger.

Tummen upp GI tips:

Ättika är surt och har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Ättika håller sig i många år.

Byt ut Ersätt med:

Vinäger kan fungera ibland.

Vad väger ättikssprit?

Måttomvandla ättikssprit mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Övrigt |


Citronsill

Citronsill

God citronsill med frisk och syrlig citronsmak. Gott som förrätt, buffé, till midsommar, eller på påskbordet. Enkelt recept.

klocka Tid: 1 timme (varav 20 min jobb) + minst 24 timmar i kylskåp
dillkött med dillsås

Dillkött

Klassiskt recept på dillkött som du kokar i en stor gryta med krondill eller vanlig dill och sedan gör en god dillsås på spadet. Enkelt och billigt storkok!

klocka Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
inlagda rödbetor i glasburkar

Inlagda rödbetor

Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad. Mycket godare än köpta. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
picklad rödlök

Picklad rödlök

Picklad rödlök är ett sötsyrligt tillbehör som passar perfekt till t.ex. kött och gratänger. Det är superenkelt och går snabbt att göra. Använd gärna mandolin så blir lökskivorna supertunna.

klocka Tid: 10 minuters jobb + 2 timmar att svalna och kylas ner
pressgurka

Pressgurka

Klassisk pressgurka. Tunt skivad gurka inlagd i ättikslag. Ett klassiskt tillbehör till mat. Gott och enkelt recept.

klocka Tid: 15 minuters jobb + 1 timme i kylen

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Margareta
Hej Vet inte om detta är på rätt sida.Nu min fråga när jag var barn hade man någon ättiksblandning som man droppade på stekt strömming direkt på tallriken hittar inte detta hoppas på svar MVH Margareta
✏️ Skrivet av Monika
Om jag tar 1 dl ättiksyra 24% blandar med 1 dl vatten blir den då som en 12% ättiksprit?
✏️ Skrivet av GERD
kolla
✏️ Skrivet av Mats
Testa gärna sötsur dillsås till stekt makrill och färskpotatis när sommaren kommer. Jättegott!

Efter makrillstekning, gör en vanlig brunsås + 2 msk socker + 2 msk 12% ättiksprit + en näve (1-2 dl) grovhackad dill. Låt det puttra 5 min. Bon apetit!!
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Vad är det för recept? Är nog lättare att gissa rätt utifrån hur receptet ser ut. Men annars gissar jag på 5%.