| GI Recept | LCHF | Nötkött |

Dillkött

dillkött med dillsås

Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2734)

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.

  2. Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.

  3. Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.

    Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.

  4. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.

    OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.

  5. Dillsås:

  6. Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.

    Smält smör i en såskastrull.

  7. Tag bort från plattan och vispa ner mjöl.

  8. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.

  9. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

  10. Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt.

    (Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.)

  11. Låt koka någon minut (har du använt äggula, tag bort direkt från värmen när det börjar koka).

    Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 dillkött
1.1. Högrev i bitar.
instruktion steg 1.2 dillkött
1.2. Kött i gryta.
instruktion steg 2 dillkött
2. Vatten, salt, kryddpepparkorn.
instruktion steg 3.1 dillkött
3.1. Dillstjälkar till vänster och dillkvistar till höger.
instruktion steg 3.2 dillkött
3.2. Dill i köttgrytan.
instruktion steg 4.1 dillkött
4.1. Koka länge.
instruktion steg 4.2 dillkött
4.2. Köttet efter 2 timmar.
instruktion steg 5.1 dillkött
5.1. Smör i en såskastrull.
instruktion steg 5.2 dillkött
5.2. Smält smör.
instruktion steg 6.1 dillkött
6.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 6.2 dillkött
6.2. Vispa till jämn sås utan klumpar.
instruktion steg 7.1 dillkött
7.1. Vispa ner köttspadet.
instruktion steg 7.2 dillkött
7.2. Vispa ner grädden.
instruktion steg 8 dillkött
8. Såsen kokar.
instruktion steg 9.1 dillkött
9.1. Tillsätt ättika.
instruktion steg 9.2 dillkött
9.2. Finklippt dill.
instruktion steg 9.3 dillkött
9.3. Tillsätt dillen till såsen.
instruktion steg 10 dillkött
10. Färdig dillsås.

GI GI Tips:

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

LCHF LCHF Tips:

Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Dillkött

Skriv och läs alla 5 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Tony G  
Tack snälla för enkla och supergoda recept
   kommentar  Skrivet av  elgie  
vad ska man göra med ägg gula då?
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Jag kan bara hålla med, vispgrädde är godast! Dessutom fritt från e-nummer/tillsatser. För den som tycker det blir för fett rekommenderar jag att blanda vispgrädde med vatten, då får man "matlagningsgrädde" utan e-nummer/tillsatser och dessutom mycket billigare.

Jag ska prova ta mera grädde nästa gång jag lagar detta!

Skriv och läs alla 5 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Dillkött är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus