| GI Recept | LCHF | Nötkött |

Dillkött

dillkött med dillsås

Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.

Klassiskt recept på dillkött. Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge. Enkelt recept som kräver liten arbetsinsats men lite planering då köttet ska koka länge. Gör gärna dubbel sats.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar. Lägg i en gryta.

  2. Häll på vattnet. Tillsätt salt och kryddpepparkorn.

  3. Skölj dillen. Om du använder krondill, skär eller klipp av toppdillen d.v.s. kronorna med fröna och spara till såsen. Om du använder vanlig dill, skär eller klipp bort kvistarna från stjälkarna och spara kvistarna till såsen.

    Lägg dill-stjälkarna i köttgrytan.

  4. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka på svag värme under lock tills köttet lätt ramlar sönder (och lossnar från benet om det är kalvkött med ben). Jag sätter en timer på 2 timmar, det brukar bli bra.

    OBS! Var försiktig så det inte kokar över. Lägg locket på glänt och vakta i början när det skummar mycket.

  5. Dillsås:

  6. Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så jag gör oftast dubbel sats av såsen. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer (så länge kokspadet räcker) så att man får så många portioner man önskar.

    Smält smör i en såskastrull.

  7. Tag bort från plattan och vispa ner mjöl.

  8. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Vispa ner grädden.

  9. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

  10. Tillsätt ättika. Tillsätt dillkvistarna som du gärna kan klippa fint. Smaka av. Tillsätt ev. strösocker och kanske mer salt.

  11. Låt koka någon minut. Servera med köttet och t.ex. kokt potatis och morötter.

Beskrivande bilder

Dillkött steg 1.1
1.1. Högrev i bitar.
Dillkött steg 1.2
1.2. Kött i gryta.
Dillkött steg 2
2. Vatten, salt, kryddpepparkorn.
Dillkött steg 3.1
3.1. Dillstjälkar till vänster och dillkvistar till höger.
Dillkött steg 3.2
3.2. Dill i köttgrytan.
Dillkött steg 4.1
4.1. Koka länge.
Dillkött steg 4.2
4.2. Köttet efter 2 timmar.
Dillkött steg 5.1
5.1. Smör i en såskastrull.
Dillkött steg 5.2
5.2. Smält smör.
Dillkött steg 6.1
6.1. Tillsätt vetemjöl.
Dillkött steg 6.2
6.2. Vispa till jämn sås utan klumpar.
Dillkött steg 7.1
7.1. Vispa ner köttspadet.
Dillkött steg 7.2
7.2. Vispa ner grädden.
Dillkött steg 8
8. Såsen kokar.
Dillkött steg 9.1
9.1. Tillsätt ättika.
Dillkött steg 9.2
9.2. Finklippt dill.
Dillkött steg 9.3
9.3. Tillsätt dillen till såsen.
Dillkött steg 10
10. Färdig dillsås.

Vin som passar till Dillkött

Marqués de Cáceres

Marqués de Cáceres, Rött vin

Smak:

En fin spansk crianza matchar dillköttet väl.

Om vinet:

Mjuk moget vin med klass. Bra all-around, perfekt till lamm.

Pris / Volym:

89 kr / 750 ml

Varunummer:

2734

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

GI GI Tips:

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

LCHF LCHF Tips:

Gör såsen utan socker. Servera med t.ex. kokt blomkål istället för potatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där det håller sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Dillkött

Skriv och läs alla 3 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-08-19 02:09

Jag kan bara hålla med, vispgrädde är godast! Dessutom fritt från e-nummer/tillsatser. För den som tycker det blir för fett rekommenderar jag att blanda vispgrädde med vatten, då får man "matlagningsgrädde" utan e-nummer/tillsatser och dessutom mycket billigare.

Jag ska prova ta mera grädde nästa gång jag lagar detta!

   kommentar  Skrivet av  Emma  2011-08-18 12:47
visserligen gjorde jag på vanlig dill, men det blev supersuper gott... smakade bättre än jag minns... bytte ut till 40% grädde och hade nog i 1,5 dl... det smakade som sakt gött!
   kommentar  Skrivet av  Åsa Löfgren  2007-09-18 15:47
Man kan ta kyckling i stället griskött eller nötköttet.
Jag kör med kycklingfile så gör man lika dan på dillkött.Det är jätte god de också.Mums var gott det är eller hur va.

Skriv och läs alla 3 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Dillkött är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne