| Nötkött |

Dillkött

dillkött med dillsås

Servera gärna dillköttet med kokt potatis, morötter och så klart den goda dillsåsen.

Att koka dillkött är enkelt och passar särskilt bra på hösten när högrev och dill är billigt. Köttet blir mört och fint när det får koka länge.
Timglas Tid: 2 timmar och 15 min, varav ca 30 min jobb
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Dillsås (2-4 portioner):

Gör så här:

Skär köttet i bitar. Lägg i gryta. Häll på vatten i ett litermått och häll över köttet så att det täcks med vatten. Håll med hjälp av litermåttet reda på hur mycket vatten du hällt på och dimensionera därefter mängden salt som bör vara ca ½ msk per liter vatten.

Låt koka upp och skumma väl. Du kan om du vill ta bort det mörka skummet.

Lägg i kryddpepparkorn och rikligt med dillstjälkar. (Toppdillen, alltså kronorna med fröna, kan du spara till såsen.)

Låt koka tills köttet lossnar från benen (om du har kött med ben), eller blir mjukt så det lätt ramlar sönder. Detta tar ca 2 timmar.

Dillsås: Såsen brukar ha en strykande åtgång hos oss så måtten ovan räcker till 2 portioner hos oss. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats eller mer så att man får så många portioner man önskar.

Smält smör i en gryta, tag bort från plattan och vispa i mjöl. Vispa ner köttspadet, lite i taget. Låt koka upp under vispning. Låt koka på svag värme ca 2-4 min.

Tillsätt grädde och ättika. Tillsätt ev. med socker.

Om du vill använda äggula så rör du ut fin klippt dill med äggulan i en kopp. Vispa sedan ner i såsen under omrörning. Låt endast koka upp och tag genast bort från plattan annars är det risk att såsen skär sig.

Utan äggula klipper du bara ner dillen i såsen och rör om. Låt ev. koka någon minut.

Servera med kokta grönsaker t.ex. morötter och broccoli samt kokt potatis.

Vin som passar till Dillkött

Marqués de Cáceres

Marqués de Cáceres, Rött vin

Smak:

En fin spansk crianza matchar dillköttet väl.

Om vinet:

Mjuk moget vin med klass. Bra all-around, perfekt till lamm.

Pris / Volym:

89 kr / 750 ml

Varunummer:

2734

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

GI GI Tips:

Ät dillkött och sås (utan socker) och servera med grönsaker, uteslut potatis helt eller ät bara lite potatis.

Kommentera receptet på Dillkött

Skriv och läs alla 3 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-08-19 02:09

Jag kan bara hålla med, vispgrädde är godast! Dessutom fritt från e-nummer/tillsatser. För den som tycker det blir för fett rekommenderar jag att blanda vispgrädde med vatten, då får man "matlagningsgrädde" utan e-nummer/tillsatser och dessutom mycket billigare.

Jag ska prova ta mera grädde nästa gång jag lagar detta!

   kommentar  Skrivet av  Emma  2011-08-18 12:47
visserligen gjorde jag på vanlig dill, men det blev supersuper gott... smakade bättre än jag minns... bytte ut till 40% grädde och hade nog i 1,5 dl... det smakade som sakt gött!
   kommentar  Skrivet av  Åsa Löfgren  2007-09-18 15:47
Man kan ta kyckling i stället griskött eller nötköttet.
Jag kör med kycklingfile så gör man lika dan på dillkött.Det är jätte god de också.Mums var gott det är eller hur va.

Skriv och läs alla 3 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Dillkött är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne