⭐ webmaster
Rödbetor
Recept med Rödbetor
Näringsvärden
Att koka rödbetor är ungefär som att koka potatis. Rödbetor kan kokas med skalen på, ca 25-50 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka. Därefter lossnar skalet lätt. Rödbetorna kan därefter läggas in eller användas i något recept.
Rödbetor är också väldigt goda ugnsstekta - precis som potatis. Ett tips är att blanda potatis rödbetor och andra rotfrukter, lök, svamp och grönsaker och ugnssteka dessa tillsammans.
Rödbetor innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna.
Tillagning
Använd gärna termometer vid tillagningen för ett perfekt resultat.
Innertemperatur
Stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i den största bitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för rödbetor:
- 95°C
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rödbetor.
Energi: | 51 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 9.8 g |
Protein: | 1.2 g |
Fett: | 0.1 g |
Tips och info
Finns i affären:
Bland grönsaker och rotfrukter.GI tips:
Rödbetor har ganska högt GI precis som potatis.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig fler veckor i kylskåp.Pris:
ca 10 kr/kg.Köptips:
Passa på att köpa färska rödbetor på sensommaren och hösten.Ersätt med:
Rödbetor är svåra att byta ut, ibland kan det passa med morötter eller andra rotfrukter istället.| Rotfrukter |
Helstekt inlindad kotlettrad med pesto
Ett recept på en riktig festmåltid! Helstekt kotlettrad fylld med pesto inlindad i skinka. Bilder steg för steg.
Inlagda rödbetor
Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad. Mycket godare än köpta. Bilder steg för steg.
Rödbetor med chèvre
Recept på ugnsbakade rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott som förrätt eller tillbehör.
Rödbetskornotto
Recept på rödbetskornotto - mycket gott och en riktig färgklick på tallriken. Kan serveras både varm, ljummen och kall.
Rödbetstsatsiki
Rödbetstsatsiki är gott och passar till det mesta som en god kall sås. Perfekt på julbordet att äta till köttbullar och skinka.
Ugnsstekta rotsaker
Enkelt recept på ugnsstekta rotsaker och vitlök som blir jättegott. 40 minuter i ugnen. Gott till kött.
⭐ webmaster
När det gäller potatis så häller man ju ut de flesta nyttigheterna med kokvattnet.Att använda potatisvattnet till såsen är klokt.
sitt näringsvärde efter kokning
och inläggning ?