| Rotfrukter |

Rödbetor

pil Recept med Rödbetor

rödbetor

Färska rödbetor i knippe.

Att koka rödbetor är ungefär som att koka potatis. Rödbetor kan kokas med skalen på, ca 25-50 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka. Därefter lossnar skalet lätt. Rödbetorna kan därefter läggas in eller användas i något recept.

Rödbetor är också väldigt goda ugnsstekta - precis som potatis. Ett tips är att blanda potatis rödbetor och andra rotfrukter, lök, svamp och grönsaker och ugnssteka dessa tillsammans.

Rödbetor innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips

Hitta Finns i affären:

Bland grönsaker och rotfrukter.

Tummen upp GI tips:

Rödbetor har ganska högt GI precis som potatis.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig fler veckor i kylskåp.

Sedlar Pris:

ca 10 kr/kg.

Kundvagn Köptips:

Passa på att köpa färska rödbetor på sensommaren och hösten.

Byt ut Ersätt med:

Rödbetor är svåra att byta ut, ibland kan det passa med morötter eller andra rotfrukter istället.

Liknande ingredienser:


Kommentera ingrediensen rödbetor

Skriv och läs alla 3 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Hidde  2011-09-11 15:34
Man kokar rödbetor med skalet på för att inte färgen skall "läcka".
 svar  Svar till  Göran Bergsten    kommentar  Skrivet av  Gun-Britt  2010-11-01 15:13
Jag tror att en hel del näring kommer dej tillgodo genom att man använder kokspadet som inläggningsvätska. Att de ska kokas med skalet på fyller nog någon nyttig funktion också.

När det gäller potatis så häller man ju ut de flesta nyttigheterna med kokvattnet.Att använda potatisvattnet till såsen är klokt.
   kommentar  Skrivet av  Göran Bergsten  2010-10-20 11:35
Jag bara undrar om rödbetor behåller
sitt näringsvärde efter kokning
och inläggning ?

Skriv och läs alla 3 kommentarer

kotlettrad, potatis, balsamsås

Helstekt inlindad kotlettrad med pesto

Ett recept på en riktig festmåltid! Helstekt kotlettrad fylld med pesto inlindad i skinka. Bilder steg för steg.

Tid: ca 4 timmar, varav 10 min jobb     Recept med bilder steg för steg!
inlagda rödbetor i glasburkar

Inlagda rödbetor

Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad att lägga dem i. Mycket godare än köpta. Enkelt recept med steg-för-steg-bilder.

Tid: 1 timme, varav 40 min kokning     Recept med bilder steg för steg!
rödbetor med chèvre

Rödbetor med chèvre

Recept på rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott som förrätt eller tillbehör. Bilder steg för steg.

Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen     Recept med bilder steg för steg!
rödbetskornotto

Rödbetskornotto

Recept på rödbetskornotto - mycket gott och en riktig färgklick på tallriken. Bilder steg för steg.

Tid: 45 minuter, varav 15 min koktid     Recept med bilder steg för steg!
rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki är gott och passar till det mesta som en god kall sås. Perfekt på julbordet att äta till köttbullar och skinka.

Tid: 10 minuter     Recept med bilder steg för steg!
ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta rotsaker

Enkelt recept på ugnsstekta rotsaker och vitlök som blir jättegott. 40 minuter i ugnen. Gott till kött.

Tid: en timme     Recept med bilder steg för steg!