Rödbetor

rödbetor
Färska rödbetor i knippe.

Att koka rödbetor är ungefär som att koka potatis. Rödbetor kan kokas med skalen på, ca 25-50 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka. Därefter lossnar skalet lätt. Rödbetorna kan därefter läggas in eller användas i något recept.

Rödbetor är också väldigt goda ugnsstekta - precis som potatis. Ett tips är att blanda potatis rödbetor och andra rotfrukter, lök, svamp och grönsaker och ugnssteka dessa tillsammans.

Rödbetor innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna.

Tillagning

Använd gärna termometer vid tillagningen för ett perfekt resultat.

Innertemperatur

Stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i den största bitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för rödbetor:

  • 95°C

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rödbetor.

Energi: 51 kcal
Kolhydrater: 9.8 g
Protein: 1.2 g
Fett: 0.1 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland grönsaker och rotfrukter.

Tummen upp GI tips:

Rödbetor har ganska högt GI precis som potatis.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig fler veckor i kylskåp.

Sedlar Pris:

ca 10 kr/kg.

Kundvagn Köptips:

Passa på att köpa färska rödbetor på sensommaren och hösten.

Byt ut Ersätt med:

Rödbetor är svåra att byta ut, ibland kan det passa med morötter eller andra rotfrukter istället.

Liknande ingredienser

| Rotfrukter |


kotlettrad, potatis, balsamsås

Helstekt inlindad kotlettrad med pesto

Ett recept på en riktig festmåltid! Helstekt kotlettrad fylld med pesto inlindad i skinka. Bilder steg för steg.

klocka Tid: ca 4 timmar, varav 10 min jobb
inlagda rödbetor i glasburkar

Inlagda rödbetor

Att lägga in rödbetor själv är inte svårt. Man kokar rödbetorna och sedan gör man ett inläggningsspad. Mycket godare än köpta. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
rödbetor med chèvre

Rödbetor med chèvre

Recept på ugnsbakade rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott som förrätt eller tillbehör.

klocka Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen
rödbetskornotto

Rödbetskornotto

Recept på rödbetskornotto - mycket gott och en riktig färgklick på tallriken. Kan serveras både varm, ljummen och kall.

klocka Tid: 45 minuter, varav 15 min koktid
rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki är gott och passar till det mesta som en god kall sås. Perfekt på julbordet att äta till köttbullar och skinka.

klocka Tid: 10 minuter
ugnsstekta rotsaker

Ugnsstekta rotsaker

Enkelt recept på ugnsstekta rotsaker och vitlök som blir jättegott. 40 minuter i ugnen. Gott till kött.

klocka Tid: en timme

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Steve Karlsson ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, det låter verkligen jättegott!
✏️ Skrivet av Steve Karlsson
En av mina favorit saker att göra med rödbetor är att marinera kött, min favorit är lamm ben, och lägga rödbetor, potatis, morötter och fennel runt köttet. Sätter ugnen på 225 och har det inne en timma. Väldigt smaskens. Köttet marinerar jag I en krydd blandning jag steker I en het järnpanna. En handful fenugreek seeds, en handful av rosmarin och en handfull av oregano. Blanda det I olivolja och vitlök till en marinad over köttet. Rödbetorna blir jättegoda ungsbakade med köttet.
✏️ Skrivet av Hidde
Man kokar rödbetor med skalet på för att inte färgen skall "läcka".
💬 Svar till Göran Bergsten ✏️ Skrivet av Gun-Britt
Jag tror att en hel del näring kommer dej tillgodo genom att man använder kokspadet som inläggningsvätska. Att de ska kokas med skalet på fyller nog någon nyttig funktion också.

När det gäller potatis så häller man ju ut de flesta nyttigheterna med kokvattnet.Att använda potatisvattnet till såsen är klokt.
✏️ Skrivet av Göran Bergsten
Jag bara undrar om rödbetor behåller
sitt näringsvärde efter kokning
och inläggning ?