| Frukost |

Koka ägg

Att koka ägg är enkelt. Hur det perfekta ägget anses vara varierar med tycke, smak och tillfälle. Vissa vill ha löskokt, andra vill ha medium-kokt med krämig gula och ibland vill man ha hårdkokta ägg. Oavsett hur man vill ha det så är det bara koktiden som varierar. Tänk på att koktiden också varierar med äggets storlek.
koka ägg
Tid: 10 minuter
Valfritt antal ägg som ryms i en kastrull

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg så många ägg du vill koka i en kastrull som de får plats i.

    Välj en så liten kastrull som möjligt där äggen får plats bredvid varandra. (Då sparar man både tid och pengar eftersom man slipper värma upp onödigt mycket vatten).

    Häll på kallt vatten så det täcker äggen.

    ägg i kastrull med vatten
    Ägg i kastrull med vatten.
  2. Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp.

    Om du har en induktionshäll eller gasspis som är snabb så sätt den inte på max effekt utan 8 av 10 brukar vara lagom, annars riskerar äggen spricka när uppvärmningen går för snabbt.

    låt vattnet koka upp
    Låt vattnet koka upp.
  3. När vattnet kokat upp, sänk värmen till så hög värme att äggen fortfarande kokar (på min spis 6 av 10) och sätt en timer på den koktid du vill ha.

    Rekommenderade koktider för ägg

    Koktiderna gäller när man följer detta recept vilket innebär att man kokar upp vattnet när äggen ligger i vattnet.

    Äggstorlek:SmallMediumLarge
    Löskokt ägg:3-4 minuter4-5 minuter5-6 minuter
    Mediumkokt ägg:5-6 minuter6-7 minuter7-8 minuter
    Hårdkokt ägg:7 minuter8 minuter9 minuter
    äggen kokar
    Äggen kokar.
  4. När äggen kokat vald tid, häll av det varma vattnet och häll på kallt vatten. Häll av det också och häll på kallt vatten igen för att kyla ner äggen snabbt.

    Om man vill äta varma ägg så är det bara att servera dem nu.

    Vill man ha kalla ägg som ska sparas till senare, låt dem stå i kastrullen i kallt vatten tills de svalnat helt och lägg sedan in dem i kylskåp.

    Färdigkokta ägg
    Äggen färdigkokta.

Näringsvärden

Näringsvärde per ägg (58 g): 79 kalorier, 0 g kolhydrater, 6 g fett, 7 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna kokta ägg med bordssalt, kaviar eller majonäs.

Hållbarhet och förvaring

Kokta ägg håller sig minst en vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest