Recepten.se – Recept> Inläggningar> Matjesill

Matjesill

matjesill
Matjesill, en sorts sillinläggning som är mycket populär i Sverige.

Matjesill är en sorts sillinläggning med en god balans mellan sött och salt och andra kryddor.

Matjesill är väldigt vanlig och finns i de flesta affärer i Sverige till ett ganska bra pris.

Efter att sillen rensats kryddas den med bl.a. socker, salt, nejlikor och kanel och packas i konservburkar.

En svensk midsommartradition är att äta matjesill, färsk potatis, gräddfil och gräslök. Matjesill kan även användas som smörgåsmat gärna tillsammans med ägg och i olika röror.

Sill är naturligt rik på Omega-3.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av matjesill.

Energi: 210 kcal
Kolhydrater: 16 g (varav sockerarter: 16.0 g)
Protein: 10 g
Fett: 12 g (varav mättat fett: 3.1 g, enkelomättat fett: 5.5 g, fleromättat fett: 2.6 g)

Tips och info

Engelskt namn:

Matjes herring

Finns i affären:

Matjesill finns bland kylkonserverna.

Hållbarhet och förvaring:

Minst ett år. Se förpackningen.

Pris:

I lösvikt över disk ca 70.-/kg.

Köptips:

Sill är ganska billigt mat och särskilt kring högtider som midsommar används de ofta som lockvaror med bra priser i affärerna. Eftersom hållbarheten är lång kan man passa på att köpa då.

Näringsvärdestips:

Sill är rik på Omega-3.

Ersätt med:

Sill i annan inläggning, ansjovisfilé.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer