
Kalvfilé

Kalvfilé är kalvens motsvarighet till oxfilé.
Kalvfilé är en mycket fin köttbit, mör och saftig, finare än oxfilé och därmed dyrare - en av de dyraste köttbitarna.
Kalvfilé har en mildare smak än oxfilé och passar bra med enkel kryddning som salt och grovmalen svartpeppar.
Kalvfilé passar bra att stekas hel, i bitar eller skivor. Se dock upp om du ska grilla då kalvfilén lätt blir torr eftersom köttet är så magert. Ett tips är att linda in kalvfilén i bacon innan den grillas.
Kalvfilé säljs i bit eller skivor. Beräkna 125 g per portion.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kalvfilé:
- Medium: 63°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Rekommenderad ugnstemperatur för helstekt kalvfilé är 150°C. Tillaga till önskad innertemperatur i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalvfilé.
Energi: | 105 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:


| Nötkött |
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.