| Nötkött |

Kalvfilé

kalvfilé
En bit kalvfilé, biten på bilden väger ca 350 g.

pil Recept med Kalvfilé

Kalvfilé är kalvens motsvarighet till oxfilé.

Kalvfilé är en mycket fin köttbit, mör och saftig, finare än oxfilé och därmed dyrare - en av de dyraste köttbitarna.

Kalvfilé har en mildare smak än oxfilé och passar bra med enkel kryddning som salt och grovmalen svartpeppar.

Kalvfilé passar bra att stekas hel, i bitar eller skivor. Se dock upp om du ska grilla då kalvfilén lätt blir torr eftersom köttet är så magert. Ett tips är att linda in kalvfilén i bacon innan den grillas.

Kalvfilé säljs i bit eller skivor. Beräkna 125 g per portion.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Kalvfilé:

  • Medium: 63°C
  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Rekommenderad ugnstemperatur för helstekt kalvfilé är 150°C. Tillaga till önskad innertemperatur i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Färsk i köttdisken i välsorterade mataffärer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylen ca 1 vecka, se bäst före datum. Går bra att frysa och håller sig då 6-12 mån.

Sedlar Pris:

300-450 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Oxfilé

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


relaterade artiklar Läs gärna: