| Tillbehör |

Saltgurka - färsksaltad

saltgurka

Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
Portioner 1 kg

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

Beskrivande bilder

Saltgurka - färsksaltad steg 1
1. Häll upp vattnet.
Saltgurka - färsksaltad steg 2.1
2.1. Tillsätt salt.
Saltgurka - färsksaltad steg 2.2
2.2. Rör tills saltet lösts upp.
Saltgurka - färsksaltad steg 3
3. Lägg i gurkorna.
Saltgurka - färsksaltad steg 4.1
4.1. Svartvinbärslöv.
Saltgurka - färsksaltad steg 4.2
4.2. Körsbärslöv.
Saltgurka - färsksaltad steg 5
5. Lägg i dillen.
Saltgurka - färsksaltad steg 6
6. En saltgurka.

glödlampa Tips:

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI GI Tips:

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF LCHF Tips:

Innehåller nästan inga kolhydrater.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser!

byt ut Variationstips:

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

planera Planeringstips:

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kommentera receptet på Saltgurka - färsksaltad

Skriv och läs alla 6 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Bitte    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-07-07 15:59
Jag tror jag förtydligade det i receptet när jag uppdaterade det förra året, tidigare stod det nog bara som ett tips om jag inte minns fel.
 svar  Svar till  Christer    kommentar  Skrivet av  Bitte  2014-07-06 19:59
Christer, har du verkligen läst receptet?
   kommentar  Skrivet av  Christer  2012-08-02 16:52
Hej ! Ni har glömt det klassiska i receptet.
Det skall ligga med 3-4 vinbärsblad med i lagen.

Skriv och läs alla 6 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Saltgurka - färsksaltad är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne