Leverpastej

Gör din egen leverpastej, bredbar med äkta råvaror. Mycket gott och lyxigt med hemmagjord leverpastej! Gör gärna dubbel sats och frys in!
leverpastej
En bit leverpastej. Leverpastejen är bredbar.
Timglas Tid: 2 timmar varav en timme i ugnen
Portioner ca 1,1 kg (volym ca 1,5 liter)

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Montera upp din köksmaskin med köttkvarn alternativt använd en mixer.

Skölj och skär levern i mindre bitar och mal den.

Om fläskköttet har en svål, skär bort den. Skär därefter fläskköttet i mindre bitar. Mal fläskköttet.

Skala och skär löken i klyftor. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Mal lök och ansjovis.

Häll allt det malda i en stor bunke. Tillsätt äggen. Tillsätt grädde, vetemjöl, ansjovisspad samt kryddorna salt, vitpeppar, svartpeppar och mejram.

Blanda till en jämn smet. Använd gärna en köksmaskin.

Häll smeten i en smord form, det går bra med avlång brödform eller en eller flera aluminiumformar i valfritt format.

Grädda i mitten av ugnen i vattenbad i 200°C i ca 60 minuter. Lägg aluminiumfolie över formen/formarna för att inte ytan ska bli bränd. Vattenbad får du genom att ställa in en långpanna som du häller vatten i som du sedan ställer din ugnsform i.

Låt leverpastejen kallna före servering.

leverpastej steg 1-3
1. Montera upp din köksmaskin med köttkvarn alternativt använd en mixer. 2. Skär levern i mindre bitar. 3. Mal levern.
leverpastej steg 4-6
4. Mal levern. 5. Skär bort ev. svål från fläskköttet. 6. Skär fläskköttet i mindre bitar eller skivor.
leverpastej steg 7-9
7. Mal fläskköttet. 8. Skala och skär löken i klyftor. 9. Låt ansjovisfiléerna rinna av.
leverpastej steg 10-12
10. Mal lök och ansjovis. 11. Allt är färdigmalet. 12. Lägg allt som är malet i en bunke och tillsätt äggen.
leverpastej steg 13-15
13. Tillsätt grädde, vetemjöl, ansjovisspad samt kryddorna salt, vitpeppar, svartpeppar och mejram. 14. Blanda till en jämn smet, använd gärna din köksmaskin. 15. Den färdigblandade smeten som får en ljusbrun färg.
leverpastej steg 16-18
16. Den färdigblandade leverpastejsmeten. 17. Smörj formen eller formarna ordentligt. 18. Häll smeten i formen.
leverpastej steg 19-21
19. Fixa ett vattenbad genom att hälla vatten i en långpanna och sätta in i mitten av ugnen. Ställ sedan formen/formarna med leverpastejsmet i vattenbadet. 20. Lägg aluminiumfolie över formen/formarna. Grädda i 200°C i ca 60 minuter. 21. Den färdiga leverpastejen.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

För att få en tillsatsfri leverpastej så krävs att de ingredienser du använder inte innehåller några tillsatser. Ansjovisfiléer kan vara svåra att hitta utan E211.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen där den håller sig minst 2 veckor. Leverpastejen går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Peder
Pastejen gick inte å äta smakade hemskt, vad gjorde jag för fel?
✏️ Skrivet av @Receptomaten
Härligt! Ett måste att prova, tackar!

Visa alla kommentarer