Fyrkornskross

Fyrkornskross är en blandning av vetekross, rågkross, havrekross och kornkross.
Kross är hel vete, råg, havre och korn som klippts i bitar och eftersom allt finns kvar, både grodd och kli är det en fullkornsprodukt med högt kostfiberinnehåll.
Näringsmässigt innehåller fyrkornskross mycket fosfor, magnesium och järn.
Smaken är robust och fyllig och passar perfekt i rågsurdegbröd och annat bröd samt gröt.
Baka bröd med fyrkornskross
Om man bakar bröd med fyrkornskross så kan kornen bli hårda i brödet beroende på receptet.
Om man bakar rågsurdegsbröd så ligger de länge i en ganska blöt deg så de blir mjuka men till andra recept där så inte är fallet kan man behöva skålla dem för att de inte ska blir för hårda när brödet är klart.
Skålla fyrkornskross
Om du bakat bröd och tycker kornen blivit för hårda så är ett tips att skålla dem nästa gång. Så här gör man:
- Koka upp vatten. Ta 1,5 dl vatten till 1 dl fyrkornskross.
- Häll det kokande vattnet över fyrkornskrosset.
- Låt stå och svälla i minst 3 timmar.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Nej
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fyrkornskross.
Energi: | 340 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 61 g (varav sockerarter: 1.3 g) |
Protein: | 10 g |
Fett: | 3.8 g (varav mättat fett: 0.5 g, enkelomättat fett: 0.7 g, fleromättat fett: 1.3 g) |
Fibrer: | 11 g |
Transfett: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
GI tips:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
Vad väger fyrkornskross?
Måttomvandla fyrkornskross mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
| Mjöl och gryn |