Bloggens startsida

Susannes matblogg

Viktväktarna presenterar Leila

Publicerad 2013-11-25 01:46

Idag var jag inbjuden på presslunch hos Viktväktarna som presenterade Leila Lindholm som sin nya ambassadör!

Leila har gått ner 18 kg sedan i juli vilket så klart är imponerande! Jag tycker alltid det är roligt att se och läsa om människor som gått ner i vikt oavsett vilken viktnedgångsmetod de valt.

Det är inte kul att vara överviktig, jag har själv varit det så jag vet och jag känner alltid en varm känsla inombords när man hör om andra människor som lyckats nå sin målvikt - så väl vanligt folk som kändisar.

Viktväktarnas viktnedgångsmetod är jag inte helt insatt i alla detaljer hur den fungerar, den har dessutom ändrats en del på senare tid, men den går ut på att man måste hålla koll på vad man stoppar i sig och hur mycket. Man räknar kalorier fast i deras system som är en förenkling så att det blir lätt att hålla koll. Vad jag förstått gör man även skillnad på olika kalorier och lär ut vad man bör äta så man blir mätt, det är alltså inte fråga om att äta godis istället för mat.

Det finns även en app man kan använda var man än är som Leila lovordade där man håller koll på vad man äter och hittar recept.

Även Shirley Clamp var med på lunchen och hon har bevisligen hållit vikten nu i 15 månader.

Leila Lindholm och Shirley Clamp
Leila Lindholm och Shirley Clamp

Det som inte gick att undgå var Viktväktarnas oro för 5:2-dietens genomslagskraft. De har låtit göra en undersökning som bland annat handlar om hur bantningsmetoder påverkar våra barn när mamma eller pappa hoppar över måltider. Just detta tyckte både Leila och Shirley som är småbarnsföräldrar var viktigt för just dem att alltid kunna äta samma mat som övriga familjen. Leila ville även så klart få äta och njuta av sina bakverk!

Dock tycker jag det är lite synd att Viktväktarna ägnar sig åt att svartmåla andra dieter och att anspela på att man skulle vara en dålig förälder om man äter enligt 5:2 om man har barn. Istället borde de fokusera på att presentera sin egen diet och vad den går ut på. Man fick nästan intrycket av en viss desperation och en stor frustration över att LCHF och 5:2 är så populärt. De mest populära dieterna är LCHF (35%), 5:2 eller annan periodisk fasta (27%) och GI (24%) enligt Viktväktarnas undersökning. Enligt samma undersökning så överger 31% sina dieter efter några veckor och 9% håller dieten i mer än 6 månader.

Min uppfattning är att det är bra att det finns olika dieter och att olika dieter passar olika personer. Det som kan vara bra med Viktväktarna förutom dieten i sig om man tror den kan passa en själv är det stöd man kan få via deras app och även de möten och vägningar man kan gå på som säkert kan öka motivationen.

Det som jag personligen inte gillar med Viktväktarna är att de liksom livsmedelsverket har uppfattningen att mättat fett är onyttigt samt att de rekommenderar light-produkter som t.ex. lättfil, lättyoghurt, lätt crème fraiche o.s.v. Jag är helt övertygad om att deras metod skulle fungera lika bra med originalprodukterna med full fetthalt och att man skulle må t.o.m. bättre av att äta det eftersom fett ger mättnad och light-produkter oftast innehåller tillsatser och annat skräp.

Men som Viktväktarnas representanter gång på gång upprepade så kan man äta vad som helst med deras metod, det handlar mer om begränsningar, så vill du som jag äta äkta fullfeta mejeriprodukter med deras metod så får du antingen äta mindre mängd utav det eller dra ner på något annat. Eller också väljer du liksom jag att följa någon annan viktnedgångsmetod.

Huvudsaken som jag ser det är att för alla de som är överviktiga så gäller det att hitta just den viktmetod som fungerar för dig. För vissa är det GI/LCHF, för vissa 5:2, för andra är det Viktväktarna. Har man provat en metod och det inte fungerade, varför inte prova en annan? Huvudsaken är att man går ner i vikt om man vill det så att man mår bra!

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info