Glutenfritt

Livsmedel med gluten
När du är glutenintolerant bör du bland annat undvika mjöl, pasta och bröd.

Om man är glutenintolerant så bör mat som innehåller gluten undvikas. Här finns information om glutenallergi och glutenfria recept.

Gluten och glutenallergi

Glutenintolerans kallas även celiaki och innebär att man inte tål gluten.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Livsmedel som i normala fall innehåller gluten är:

  • bröd
  • mjöl
  • flingor
  • kli
  • gryn
  • pasta

Det finns glutenfria specialprodukter som alternativ och brukar finnas på en särskild hylla i affären. Dessa produkter är ofta baserade på de glutenfria råvarorna; ris, bovete, hirs eller majs.

I många fall finns även bra och naturligt glutenfria produkter man kan ersätta med.

Produkt med gluten Ersätt med glutenfritt alternativ
Vetemjöl i sås Potatismjöl, majsstärkelse, arrowrot
Pasta, bulgur, matvete Quinoa, Potatis, ris

Symptom vid glutenintolerans

Symptom för vuxna

  • Oförklarlig trötthet
  • Låga blodvärden

Symptom för barn

  • Viktminskning
  • Illaluktande, lös avföring

Glutenfri kost

Uteslut produkter som innehåller vete, råg och korn.

Havregryn

Havregryn kan oftast ätas av glutenintoleranta efter samråd med läkare och dietist. Då rekommenderas särskilda havregryn i affären t.ex. "ren havre" från Semper som är framställd på ett särskilt sätt för att inte innehålla några spår av gluten från vete, råg eller korn.

Spannmålsallergi

Man kan även vara allergisk mot spannmål, vilket inte är samma sak som glutenintolerans.

Vanliga symptom är eksem både hos vuxna och barn. Hos barn är även ont i magen, kräkningar och allergisk snuva vanligt.

Glutenfria recept på recepten.se

Recept på luncher och varmrätter är inte uppmärkta som glutenfria eftersom nästan all vanlig mat är glutenfri eller är väldigt enkel att göra glutenfri. De recept som innehåller vetemjöl eller idealmjöl till sås går att byta ut mot t.ex. arrowrot.

Glutenfria recept på bakverk

Recepten nedan innehåller antingen inte gluten eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med för att resultatet ska bli glutenfritt.

(1 of 24) pp12345678910pp
banan och chokladyoghurt, mellanmål

Banan i chokladyoghurt med mandel

Recept på mellanmål eller dessert. Banan i chokladyoghurt med mandel. Bilder steg för steg.

Tid: 10 minuter
rödbetor med chèvre

Rödbetor med chèvre

Recept på rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott som förrätt eller tillbehör. Bilder steg för steg.

Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen
Chokladbollar

Chokladbollar

Recept på mycket goda chokladbollar! Enkla att göra med bilder steg för steg!

Tid: 30 minuter
Apelsinmandelrutor

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Mycket goda kakor med endast 4 ingredienser: mandelmassa, apelsin, ägg och choklad. Baka dem enkelt med detta recept.

Tid: 1 timma och 20 minuter varav 30 minuter i ugnen
rödvinssås

Rödvinssås

Recept på rödvinssås. Mycket god och lyxig rödvinssås. Passar perfekt till en bit kött. Bilder steg för steg.

Tid: 40 minuter
marinerad fläskfilé med citron

Marinerad fläskfilé med citron

Recept på mycket god marinerad fläskfilé med citron. Serveras kall. Går att förbereda! Bilder steg för steg!

Tid: en timme
Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta

Recept på en mycket god fransk chokladtårta som går både snabbt och är enkel att göra! Recept med bilder steg för steg.

Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen
kanelglass

Kanelglass

Jättegott och enkelt recept på Kanelglass! Gott att servera till dessert med äpplen. Bilder steg för steg.

Tid: 15 minuter + tid för frysning (ca 25 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)
vaniljkesella

Vaniljkesella

Recept på vaniljkesella. Gör din egen vaniljkesella, superenkelt! Gott till frukt, bär, mellanmål och desserter istället för vispad grädde. Gott och enkelt!

Tid: 5 minuter
coleslaw

Coleslaw

Recept på coleslaw. En krämig och god vitkåls- och morotssallad. Gott och enkelt! Bilder steg för steg.

Tid: ca 20 minuter
(1 of 24) pp12345678910pp

Kommentera: Gluten

Läs och skriv kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Emma  2012-04-25 13:50
Hej igen!
Jag bakade 2st glutenfria ambrosiakakor, båda blev väldigt bra! Jag använde mig av ditt recept på kakan men bytte ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl (fint), samma mängd.

Den första gjordes i en för stor form så den blev tunn, trots det så höll den sig ganska fluffig. Den andra gjorde jag i en mindre form och ökade på bakpulvret med 1tsk för att vara på den säkra sidan, den blev riktigt bra också. Höll sig i dagar.

Så det enda man behöver göra är egentligen att byta ut mjölet, extra bakpulver behövs nog inte :)
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-04-02 11:07

Nej jag tror precis som du att man kan inte säga något generellt utan det varierar från recept till recept. Tyvärr har jag inget recept på glutenfri ambrosiakaka men eftersom kakan är en typisk sockerkaksbotten med glasyr så borde du kunna hitta ett recept på glutenfri mjuk kaka som du sedan gör ambrosiaglasyren till.

Lycka till och skriv gärna ditt glutenfria recept här om det blev bra! :)

   kommentar  Skrivet av  Emma  2012-04-01 13:22
Jag har hört att man kan byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl i nästan alla recept. Enligt rykten , om man byter ut vetemjölet, ska man dubbla mängden jäst/bakpulver och lägga till 1-2st ägg.
Vet du något om det? 1-2 ägg borde väl inte gälla för varje recept pga att smetstorleken varierar?
Jag tänkte baka en glutenfri ambrosiakaka om det går, men är lite nervös över vad jag behöver ändra i receptet för att det ska bli bra

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne