Havremjöl

Använd havremjöl till bakning och matlagning. Skillnaden på havremjöl och vetemjöl är bland annat att havremjöl är mer smakrikt och innehåller mer protein samt att havre är naturligt glutenfritt och därför inte har samma bakegenskaper som vetemjöl.
Är havremjöl glutenfritt?
Havremjöl är egentligen glutenfritt eftersom havre är naturligt glutenfritt men eftersom många tillverkare använder samma produktionsanläggning för produkter som även innehåller gluten så kan det förekomma mindre mängder gluten även i havremjöl. För den som inte är superkänslig mot gluten så spelar dessa små mängder ingen roll men för de som verkligen vill ha helt glutenfritt så finns det även sorter som är helt glutenfria t.ex. Urtekram. Läs alltid på förpackningen.
Kan man ersätta vetemjöl med havremjöl?
Det beror på. Om det är i recept där man inte nyttjar vetemjölets gluten-egenskaper så kan det oftast gå bra. Men jag skulle undvika t.ex. bröd, bullar, sockerkakor etc, alltså luftiga bakverk. Ska man använda havremjöl till sådant behöver receptet ändras mer för att få in mer luft.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Kan innehålla gluten
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av havremjöl.
Energi: | 373 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 58.1 g (varav sockerarter: 1.0 g) |
Protein: | 12.3 g |
Fett: | 8 g (varav mättat fett: 1.4 g) |
Fibrer: | 9.5 g |
Natrium: | 30 mg |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
Vad väger havremjöl?
1 msk | 8.25 g |
---|---|
1 dl | 55 g |
Måttomvandla havremjöl mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
| Mjöl och gryn |