Bloggens startsida

Vegetariska alternativ till gelatin

Publicerad 30 January 2013 12:44 i Tips 

Många frågar vad man kan ersätta vanligt animaliskt gelatin med i recept när man vill ha något som är vegetariskt.

Vanligt gelatin är animaliskt. Det tillverkas av slaktavfall, det är alltså inte så att djuren dödas för gelatinets skull. Därför finns det många vegetarianer som äter gelatin trots att det inte är vegetariskt.

Men för de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver så finns det vegetariska alternativ.

vegetariskt gelatin
Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar.

Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ

Det som finns i de flesta affärer och därför är lättast att hitta är gelésocker (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker).

Gelésocker och Vegegel

Gelésocker innehåller även socker så tänk på att minska sockermängden om du ska använda detta.


Gelésocker. Innehåller socker, karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410).

Vegegel innehåller inte socker. Läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.


Vegegel innehåller precis som gelésocker karragenan och fruktkärnmjöl plus dextros, kalciumacetat och kaliumklorid.

Både gelésocker och vegegel innehåller karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410). Vegegel innehåller ytterligare tillsatser; kaliumacetat (E263) och kaliumklorid (E508). Karragenan tillverkas av rödalger.

Agar agar

Agar agar såg jag för första gången i mataffären idag. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. En påse kostar ca 20 kr och är lagom till 1 liter vätska.


Agar agar är rödalgspulver som ger en gelerande effekt.

Att tänka på

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer.

De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

Om du provar någon av de vegetariska alternativen - skriv gärna tips och kommentarer nedan och dela med dig till oss andra!

/Susanne

Publicerad  30 January 2013 12:44 i Tips 

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-10-05 18:49
Roligt att höra och tack för länken! :)
   kommentar  Skrivet av  Anna  2013-10-05 10:25
Tack så mycket! Har sett att många hittat till mig från din blogg - jättekul(!) - men såg ditt svar först nu. Ska länka till dig.
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-26 10:57
Tack för input! Jag har lagt till en länk till ett av dina inlägg i din blogg som handlar om vegegel.
   kommentar  Skrivet av  Anna  2013-08-25 08:15
Hej! Tack för att du skrev det här - bra bilder också! Har testat Vegegel nu. Skriver om det på min blogg om vegetarisk bakning, abrabakabra.blogg.se Där finns en massa tips om hur man bäst använder agar agar bland annat, recept också. Kolla gärna!
   kommentar  Skrivet av  lisa  2013-07-11 21:22
hej tack för att du visa det här
MVH från en vegetarian

Relaterade blogginlägg till Vegetariska alternativ till gelatin