Bloggens startsida

Vegetariska alternativ till gelatin - gelésocker, agar agar och vegegel

Publicerad 30 januari 2013 12:44 i Tips 

Många frågar vad man kan ersätta vanligt animaliskt gelatin med i recept när man vill ha något som är vegetariskt.

Vanligt gelatin är animaliskt. Det tillverkas av slaktavfall, det är alltså inte så att djuren dödas för gelatinets skull. Därför finns det många vegetarianer som äter gelatin trots att det inte är vegetariskt.

Men för de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver så finns det vegetariska alternativ.

vegetariskt gelatin
Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar.

Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ

Det som finns i de flesta affärer och därför är lättast att hitta är gelésocker (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker).

Gelésocker och Vegegel

Gelésocker innehåller även socker så tänk på att minska sockermängden om du ska använda detta.


Gelésocker. Innehåller socker, karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410).

Vegegel innehåller inte socker. Läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.


Vegegel innehåller precis som gelésocker karragenan och fruktkärnmjöl plus dextros, kalciumacetat och kaliumklorid.

Både gelésocker och vegegel innehåller karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410). Vegegel innehåller ytterligare tillsatser; kaliumacetat (E263) och kaliumklorid (E508). Karragenan tillverkas av rödalger.

Agar agar

Agar agar såg jag för första gången i mataffären idag. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. En påse kostar ca 20 kr och är lagom till 1 liter vätska.


Agar agar är rödalgspulver som ger en gelerande effekt.

Att tänka på

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer.

De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

Om du provar någon av de vegetariska alternativen - skriv gärna tips och kommentarer nedan och dela med dig till oss andra!

/Susanne

Publicerad  30 januari 2013 12:44 i Tips 

Kommentarer

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Cecilia penna Skrivet av Susanne
Står inte det på förpackningen? Mejla livsmedelsleverantören annars. Berätta gärna om du får svar!
penna Skrivet av Cecilia
Hej!

Hur räknar man ut hur mycket vegegel som behövs om det står gelatinark i receptet? Och viceversa så klart!

Med vänlig hälsning,
Cecilia
besökare Svar till Jan-Erik penna Skrivet av Susanne
Det kan finnas i välsorterade mataffärer men även hälsokost. Det går säkert att beställa hem från nätet också om du googlar så hittar du säkert!
penna Skrivet av Jan-Erik
hej hvor får jag kjöpa Ager,Ager pulver?
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för länken! :)
penna Skrivet av Anna
Tack så mycket! Har sett att många hittat till mig från din blogg - jättekul(!) - men såg ditt svar först nu. Ska länka till dig.
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Tack för input! Jag har lagt till en länk till ett av dina inlägg i din blogg som handlar om vegegel.
penna Skrivet av Anna
Hej! Tack för att du skrev det här - bra bilder också! Har testat Vegegel nu. Skriver om det på min blogg om vegetarisk bakning, abrabakabra.blogg.se Där finns en massa tips om hur man bäst använder agar agar bland annat, recept också. Kolla gärna!
penna Skrivet av lisa
hej tack för att du visa det här
MVH från en vegetarian

Läs gärna även: