Bloggens startsida

Vegetariska alternativ till gelatin - gelésocker, agar agar och vegegel

Publicerad 30 januari 2013 12:44

Många frågar vad man kan ersätta vanligt animaliskt gelatin med i recept när man vill ha något som är vegetariskt.

Vanligt gelatin är animaliskt. Det tillverkas av slaktavfall, det är alltså inte så att djuren dödas för gelatinets skull. Därför finns det många vegetarianer som äter gelatin trots att det inte är vegetariskt.

Men för de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver så finns det vegetariska alternativ.

vegetariskt gelatin
Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar.

Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ

Det som finns i de flesta affärer och därför är lättast att hitta är gelésocker (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker).

Gelésocker och Vegegel

Gelésocker innehåller även socker så tänk på att minska sockermängden om du ska använda detta.


Gelésocker. Innehåller socker, karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410).

Vegegel innehåller inte socker. Läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.


Vegegel innehåller precis som gelésocker karragenan och fruktkärnmjöl plus dextros, kalciumacetat och kaliumklorid.

Både gelésocker och vegegel innehåller karragenan (E407) och fruktkärnmjöl (E410). Vegegel innehåller ytterligare tillsatser; kaliumacetat (E263) och kaliumklorid (E508). Karragenan tillverkas av rödalger.

Agar agar

Agar agar såg jag för första gången i mataffären idag. Det är tillverkat av rödalger (precis som karragenan) och innehållet i påsen man köper är rödalgspulver. En påse kostar ca 20 kr och är lagom till 1 liter vätska.


Agar agar är rödalgspulver som ger en gelerande effekt.

Att tänka på

Om du ska byta ut gelatinpulver eller gelatinblad, tänk på att läsa instruktionerna ordentligt. Du kommer också troligtvis behöva ändra om i receptet du följer.

De vegetariska alternativen är betydligt dyrare än det animaliska gelatinet så om du vill göra recept som innehåller mycket gelatin så finns det risk att det kommer märkas i plånboken.

Om du provar någon av de vegetariska alternativen - skriv gärna tips och kommentarer nedan och dela med dig till oss andra!

/Susanne

Publicerad  30 januari 2013 12:44

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Åsa ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Åsa, tyvärr har jag inget svar på din fråga då jag aldrig gjort det själv. Skriv gärna och berätta om du kommer fram till något recept som fungerar!
✏️ Skrivet av Åsa
Hej Susanne,
Jag bor i USA och försöker göra mitt eget gelesocker eftersom det inte säljs här. Helst skulle jag vilja använda agar agar. För 1 dl gelesocker, hur mycket agar agar och socker behöver jag?
Tack snälla!!
💬 Svar till Kim ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror tyvärr inte att det fungerar.
✏️ Skrivet av Kim
Hej ska göra en hallonmossie till rulltårta. vill inte använda gelantin, kan man ta Maizena istället?
💬 Svar till Cecilia ✏️ Skrivet av Susanne
Står inte det på förpackningen? Mejla livsmedelsleverantören annars. Berätta gärna om du får svar!

Läs gärna även: