Bloggens startsida

Varför är köpt glass mjukare än hemmagjord?

Publicerad 30 november 2011 17:45

Har köpt glass alltid varit mjuk?

På 80-talet när jag var liten så var den köpta glassen mycket hårdare än idag. Minns hur man böjde sönder skedar när man skulle gräva i glasspaketen och man fick skrapa kanterna för att få loss "smulor" av glassen.

Jag minns också att ett 2-literspaket verkligen var massor av glass som räckte i flera veckor.

Men nuförtiden är det inte så. Glassen man köper är mjuk och den tar slut fort!

Vad innehåller köpt glass egentligen?

Så vad är då skillnaden? Jo idag innehåller köpt glass inte så mycket äkta råvaror, den innehåller också mycket mera luft och ofta en del kemikalier som "mjukgörande medel" och diverse andra e-nummer. En del billiga glassorter innehåller varken grädde eller ägg.

Så 2 liter glass i affären idag kanske väger uppskattningsvis ungefär lika mycket glass som 1 liter väger om man gör själv eller den man köpte på 80-talet. Det är bara att jämföra vikten på glasspaketen. Stor skillnad.

Jackpot för glassleverantörerna

Detta är förstås en stor vinst för glassleverantörerna som kan sälja mindre vikt råvaror av sämre kvalitet till samma eller högre pris och folk blir glada för de får mjuk glass som är lätt att ta.

Hemmagjord, fryst glass är hårdare men också godare

MEN, glädjande nog, alla som jag bjuder på hemgjord glass brukar säga att det är den godaste glass de ätit! Då brukar jag svara; ja det är det här som är glass. Äkta glass smakar så! :)

Så när du gör egen hemmagjord glass och fryser in den så blir den hård. Det är inget fel. Det är den köpta mjuka glassen som är konstig! Glöm inte det! :)

Dock så är nygjord glass i glassmaskin väldigt mjuk och god och det brukar ytterst sällan bli någon glass över som jag kan frysa in. ;)

Hemmagjord glass

Tips för att få fryst hemmagjord glass mjuk

Låt den hemmagjorda glassen stå framme en stund, kanske 1-2 timmar i kylen eller en halvtimme i rumstemperatur. Då blir den mjuk och fantastiskt god!

Lycka till med glasstillverkningen!
/Susanne

Publicerad  30 november 2011 17:45

relaterade artiklar Läs gärna även:


Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för jätteintressant information!
✏️ Skrivet av Eva
hej,
köpt glass innehåller glukossirap som antagligen har lägre fryspunkt än vanligt socker..
dessutom är glukossirap mycket ohälsosammare än vanligt socker, eftersom glukossirap är kemiskt processat. jmf kokain och marijuana- kanke konstigt exempel men det som jag tror alla vet skillanden på :)

de enda som lagar "butiksglass" som inte innehåller glukossriap är 18smaker på timmermansgatan, sthlm. och de hade fått veta av leverantörerna att de inte gjorde riktig glass för den var utan glukossirap bla! ?
ngn som vet ngt mer ställer?

Visa alla kommentarer