| Julmat och bakverk till jul |

Glögg

glögg serverad i glögg-glas

Mycket god glögg som är enkel att göra med detta glöggrecept.

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
Timglas Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
Portioner 1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Ta fram en kastrull och häll i vinet. Lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer. Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.

Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

Servera glöggen vid ca 70°C.

glögg steg för steg

1. Lägg i kanel, nelikor, kardemumma och socker i en kastrull. 2. Häll på vinet och värm till 75°C och låt stå och dra. 3. Sila vinet. Jag brukar hälla det genom en sil i en annan kastrull så kan jag värma på det igen.

servera Serveringstips:

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

glödlampa Tips:

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.

Kommentera receptet på Glögg

Skriv och läs alla 12 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Juha    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-20 23:15
Spännande, berätta gärna hur det blev!
   kommentar  Skrivet av  Juha  2013-12-20 10:27
Tänkte slänga i stjärnanis även i denna.
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-07 09:26
Hej Anna, du kan låta det stå och dra längre om du vill det. Det är möjligt att 30 minuter är en bättre ideal minimumtid. Jag är ingen glöggexpert så jag kan tyvärr inte svara så mycket på dina frågor. Jag har gjort mitt recept ganska många gånger och tycker det blivit bra - det är allt. :) God Jul! /Susanne

Skriv och läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Glögg är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne