| Drycker |
Saft och läsk
Saft och läsk är söta drycker som ofta dricks vid fest, fika eller som måltidsdryck, men de kan också användas som ingrediens i bakverk och maträtter. Båda finns i många smaker och varianter, från klassisk hemkokt saft till kolsyrad läsk och julmust. Här får du veta mer om skillnaderna, olika typer, användning och hur du bäst förvarar dem.

Olika typer av saft
- Koncentrerad saft – Ska spädas med vatten före servering. Finns i smaker som hallon, svartvinbär, apelsin m.fl.
- Färdigblandad saft – Drickfärdig direkt ur förpackningen, oftast förvarad i kyl.
- Hemgjord saft – Kokas av frukt eller bär och socker. Ger naturligare smak och kan anpassas efter eget tycke.
- Sockerfri saft – Innehåller sötningsmedel istället för socker. Mindre kalorier men ofta lite annan smakprofil.
- Örtsaft och citronsaft – T.ex. flädersaft eller rabarbersaft, ofta hemgjorda eller köpta i koncentrerad form.
Olika typer av läsk
- Kolsyrad läsk – Sötad dryck med kolsyra. Vanliga smaker är cola, apelsin, päron, fruktmix m.m.
- Julmust – Svensk klassiker med malt- och humlesmak. Dricks framför allt till jul (och påsk).
- Sockerfri/lightdryck – Innehåller sötningsmedel istället för socker. Vanligt alternativ för den som vill minska kaloriintaget.
- Smaksatt kolsyrat vatten – Innehåller ofta mindre socker eller inget alls, men upplevs ibland som läskliknande.
Skillnad mellan saft och läsk
- Saft – Ofta baserad på frukt eller bär, med eller utan kokning. Dricks utspädd och är inte kolsyrad.
- Läsk – Kolsyrad och färdigblandad dryck, ofta med syntetiska smaker. Dricks som den är.
Båda dryckerna innehåller vanligtvis socker eller sötningsmedel, men saft kan göras naturligare och sockerhalten går att kontrollera vid hemkokning.
Användning
- Dryck till måltid eller fika – Saft och läsk serveras ofta till barnkalas, grillkvällar eller som festdryck.
- Drinkar och cocktails – Flädersaft och läsk används ofta som smaksättning i både alkoholfria och alkoholhaltiga drinkar.
- Till desserter – Saft kan användas i gelé, glass, sorbet och sås till t.ex. pannkakor eller ris à la Malta.
- Smakbas – Vissa läsktyper (som julmust eller cola) används ibland i matlagning, t.ex. till glazade revbensspjäll.
Förvaring
- Koncentrerad saft – Oöppnad förvaras i skafferi. Öppnad flaska bör stå i kylskåp.
- Hemgjord saft – Hållbarheten förlängs om den tappas på rena flaskor och förvaras kallt eller fryses in.
- Läsk – Förvaras svalt. Öppnade flaskor/kapsyler håller bäst i kyl och tappar kolsyra efter några dagar.
- Julmust – Förvaras svalt och mörkt. Många tycker smaken blir ännu bättre efter lagring i några månader.
Näring och hälsa
Saft och läsk innehåller ofta stora mängder socker, men finns även i sockerfria alternativ. De innehåller sällan några betydande mängder vitaminer eller näring och bör drickas med måtta, särskilt av barn. Hemgjord saft på bär kan innehålla lite mer antioxidanter, men även den är sockerhaltig.
För dig som vill minska sockerintaget finns både sockerfria safter och lightläsk. Tänk på att även sockerfria alternativ ofta smakar väldigt sött, vilket kan påverka hur vi vänjer oss vid smaker – och göra att naturligt mindre söta livsmedel känns mindre tilltalande i jämförelse. Även aptiten kan påverkas.
Läs mer om respektive dryck nedan för mer information om näringsvärden, måttomvandling samt recept och inspiration!