Bloggens startsida

Matlagning med en ny ångkokare från Philips

Publicerad 14 October 2009 23:52 i Events 

Idag har jag varit på pressevent och fått prova på att laga mat med Philips nya ångkokare tillsammans med kocken Monika Ahlberg.

ingredienser

Monika tillsammans med alla fina råvaror.

Monika har själv experimenterat med ångkokaren under en tid och hade tagit fram färgglada, goda och enkla recept som vi fick tillaga.

Philips har tre stycken ångkokare och de vi använde var mellanklassen som kostar ca 1000 kr.

Den var enkel att använda. Man ställer in antal minuter eller använder en snabbknapp för t.ex. ris, potatis, kött. Sedan väntar man tills det piper och är klart och då går maskinen över i keep warm läge.

Vad kan man tillaga med en ångkokare?

  • Ris, potatis
  • Grönsaker
  • Fiskrätter
  • Kötträtter
  • Sufflé
  • Efterrätt
  • Det finns nog mer men detta var vad vi tillagade så det har jag sett bevis på. ;)
Philips steamers

Philips tre olika ångkokare. Längst till vänster är den billigaste för ca 649 kr och den i mitten var den jag provade, kostar ca 1000 kr och den dyraste till höger som kostar ca 1800 kr. (Den dyraste är nog inte mindre än de andra som det kanske ser ut på bilden.)

Fördelar med en ångkokare

  • Hälsosam mat med mer vitaminer
  • Krispiga och fina grönsaker
  • Riset blir mycket godare, spänstigare och godare smak.
  • Potatis blir godare, blir enkelt lagom kokad.
  • Fisk, särskilt mindre fet fisk som torsk blir saftig och fin och är lätt att lyckas med.
  • Skaldjur blir goda och spänstiga.
  • Lätt att diska, går att diska i diskmaskin.
  • Man kan tillaga en hel måltid i den, den sköter sig själv och undertiden så hör man bubbelljudet som är ganska avkopplande och mysigt ljud, ger en hemtrevlig känsla.

Nackdelar med en ångkokare

  • Maskinen tar plats
  • Maskinen kostar en del pengar

Blåa och gula morötter

Jag visste inte om att det finns blåa och gula morötter förutom de vanliga orangea. De smakar likadant men vilken färgskillnad det blev! Monika tipsade om att fråga efter dem i grönsaksdisken så brukar de kunna ta hem för de är inte svåra att få tag på men brukar ändå tyvärr sällan finnas i det vanliga utbudet.

morot i olika farger

På bilden ser man längst till vänster fiskspett och därefter gul morot, en skalad blå morot, en oskalad blå morot och längst till höger vanliga morötter. I bakgrunden ser man även ångkokaren.

Sammanfattning

Det var en mycket trevlig tillställning och alla maträtterna smakade mycket bra, särskilt det spänstiga och smakrika riset, de krispiga grönsakerna och saftiga fisken och skaldjuren som var riktigt riktigt gott! Det var också intressant att få prova på att tillaga maten med ångkokare själv och jag är lite sugen på att testa på en sådan här maskin lite mer även om mina köksskåp är ganska fulla redan :-)

Sedan som med all matlagning så gäller det förstås att ha fina råvaror för att få bra resultat!

fiskspett

De riktigt goda fiskspetten med krispiga grönsaker. Här ser man också vilka vackra färger det blivit tack vare de olika morotssorterna.

kyckling och fisk

Till vänster: kyckling med blått ris serverad med en god yoghurtsås. Till höger: Fiskspett med sockerärtor som serverades med limemajonnäs.

Tack till Max på Philips, Mia på GK och Monika förstås!

jag och Monika

Jag och Monika.

Läs mera