Bloggens startsida

Mor Olssons Gurka

Publicerad 20 augusti 2010 13:10

Det här receptet på inlagd gurka fanns tidigare på Winborgs ättiksspritflaskor.

Eftersom det inte längre finns där och jag fått frågan om receptet från personer som saknar det så lägger jag upp receptet här.

Anledningen till att jag inte lägger upp det som ett vanligt recept är att jag inte provat det här receptet själv och jag har därför heller inga bilder på receptet. Jag kan således inte heller svara på några frågor om receptet. Men här är i alla fall receptet till alla er som saknar det!

Mor Olssons Gurka - Recept

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Publicerad  20 augusti 2010 13:10

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Ann Marie
Är det någon som har receptet på mor Annas inlagda rödbetor ? Det stod också på flaskan förr. Också fantastiskt goda.
✏️ Skrivet av Anna-Brita Lundahl
Jag har använt det här receptet många gånger med gott resultat. De inlagda gurkorna blir mycket goda och omtyckta, så jag blev glad, när jag hittade receptet här. Hittade inte mitt recept, när jag köpt gurkor den här gången.
Jag lägger gurkorna i en stor bunke, innan jag häller över ättikan. Då behöver jag inte oroa mig för att det blir för lite lag i någon burk. Därefter fördelar jag allt i de burkar, jag vill ha.
✏️ Skrivet av Marika
Hej,
Kul med ett recept från min hembyggd.
Har gjort det förra helgen. Men gurkorna är fortfarande inte täckta av lag. Har någon råkat ut för detta? Å vad gjorde ni då? Undrar också vad jag gjort för fel? Gurkorna jag använt är Arboga vit och H19 pickles.
✏️ Skrivet av Britt-Marie
Som jag letat efter detta recept, i minnet, i pärmar och böcker. Så kom jag på - det står ju på ättiksflaskan! Men ack, det gjorde det inte. Chansade på Google, och där kom det! Varför finns det inte längre på flaskan? Detta är en jättegod inläggning och jag ens har gjort den har en anledning: receptet på flaskan.
Gör Mor Olssons Gurka!
✏️ Skrivet av Bo Ingvar
Specerihandlare Bertil Olsson i Kristianstad lämnade detta recept till Hemmets Veckotidning på 70-talet. Det var hans mor som alltid gjorde denna inläggning av gurkor som var för stora att lägga in hela.
Receptet publicerades i en "skörda- och lägginbilaga" och blev en jättesuccé. Nästkommande höst fick tidningens sekretariat kopiera tidningssidan och skicka till alla som slängt tidning och gurkrecept!
Winborgs som på den tiden fanns i Kristianstad snappade upp receptet och tryckte det på etiketten till sin ättikssprit.

Läs gärna även: