Bloggens startsida

Mor Olssons Gurka

Publicerad 20 augusti 2010 13:10

Det här receptet på inlagd gurka fanns tidigare på Winborgs ättiksspritflaskor.

Eftersom det inte längre finns där och jag fått frågan om receptet från personer som saknar det så lägger jag upp receptet här.

Anledningen till att jag inte lägger upp det som ett vanligt recept är att jag inte provat det här receptet själv och jag har därför heller inga bilder på receptet. Jag kan således inte heller svara på några frågor om receptet. Men här är i alla fall receptet till alla er som saknar det!

Mor Olssons Gurka - Recept

Det här behöver du:

  • 2 kg gurka
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 1 kg socker
  • ca 10 dillkronor
  • 2,5 dl Winborgs Ättiksprit

Gör så här:

1. Tvätta och borsta gurkorna, lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.

2. Låt gurkorna rinna av och skär dem sedan i skivor.

3. Varva gurkorna i burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.

4. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna. Låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat av sig så att en lag bildats.

Tips: Man kan lägga i några bitar pepparrot också som ger lite extra krydda!

Publicerad  20 augusti 2010 13:10

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Märta Holmberg
Detta recept har har jag gjort sedan 1984! Det är helt perfekt…. allt stämmer enligt receptet. Jag sparar den inlagda gurkan i sval källare ca 12-15 grader…. Har en stor glasburk som jag lägger gurkan i med lock. Sedan hämtar jag upp allt eftersom! Jag gör alltid dubbel sats av denna Västerås gurka. Finns i affären nu, annars kan man vänta tills odlarna säljer på torget!
Hälsningar Märta
✏️ Skrivet av Sonja jönsson
Ett utmärkt recept alla mina barn och barnbarn älskar det har använt det i många år
✏️ Skrivet av Håkan
Hej
Om jag lägger in gurka med Perstorps 24% ättika, hur blandar jag ut den då?
Mvh
Håkan
✏️ Skrivet av Ann Marie
Är det någon som har receptet på mor Annas inlagda rödbetor ? Det stod också på flaskan förr. Också fantastiskt goda.
✏️ Skrivet av Anna-Brita Lundahl
Jag har använt det här receptet många gånger med gott resultat. De inlagda gurkorna blir mycket goda och omtyckta, så jag blev glad, när jag hittade receptet här. Hittade inte mitt recept, när jag köpt gurkor den här gången.
Jag lägger gurkorna i en stor bunke, innan jag häller över ättikan. Då behöver jag inte oroa mig för att det blir för lite lag i någon burk. Därefter fördelar jag allt i de burkar, jag vill ha.

Läs gärna även: