Bloggens startsida

Frosta av frysen

Publicerad 28 mars 2008 03:58

Jaha, då var det dags att frosta av frysen igen! När frysen ser ut så här, då vet man att det är dags!

is i frysen

Så här frostar man av en frys:

  • Välj helst en kall dag med minusgrader. Bär ut innehållet i frysen. Om det är varmt, försök täcka med tidningar runtom.
  • Stäng av frysen och låt dörren stå öppen.
  • Lägg tidningar eller en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om möjligt skjuta den lite under. Om det finns en avfrostningsanordning på frysen för vattnet att rinna genom längst ner så dra ut eller montera den. Ta fram instruktionsboken om du inte vet hur du ska göra.
  • Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen.
  • Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen.
  • Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner.
  • Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort.
  • Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.

Avfrostning pågår

En avfrostad frys är mer energisnål och maten håller sig också bättre så det är viktigt att man frostar av frysen med jämna mellanrum.

Jag brukar frosta av frysen en gång om året och försöka göra det när det är så kallt ute som möjligt så att jag kan ställa ut alla fryskorgar under tiden. I år har det varit svårt att hitta en sådan dag här i södra Sverige och imorgon väntar varmare väder så det är bäst att passa på!

Dripp dropp, dripp dropp, pang, kling, klang... det är lite roliga ljud att lyssna på... men ändå måste jag säga att jag önskar att jag hade en frostfri frys. Ni som har det är inte det riktigt skönt? Det är ju inte bara att man slipper frosta av den, man slipper ju också all is som bildas i frysen och får därmed mera plats och maten håller sig bättre.

Frostfria frysar har ju funnits ett tag men det är vad jag vet först de senaste två åren som de rymmer lika mycket som de icke-frostfria frysarna. Skulle jag köpa en frys idag skulle jag definitivt köpa en frostfri!

Publicerad  28 mars 2008 03:58

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Bet ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det låter inte riktigt som eran frys fungerar som den borde. Nu är jag ingen frysexpert men kanske är det något som är trasigt på den som går att laga. De felen du nämner har kanske ett samband. Kolla även listerna att det sluter tätt.
✏️ Skrivet av Bet
Vår frys skall enligt instruktionerna vara frostfri men en hylla kan vi absolut inte använda pga en tjock lager is. Det blir avfrostning som i gamla tider! Vår frys har en annan specialitet: när man öppnar mer än 3 ggr /dag så går larmet i gång. Mycket olämpligt när man både vill ha glass, isbitar och frysa in bärsommartid. :)
✏️ Skrivet av stefan gustavsson
hej jag frostade av frysen igår lyckades hacka hål i frysväggen som är av plast.vad kan hända ?
✏️ Skrivet av Kicki R
Ett bra sätt att samla "det mesta av" vattnet är att ställa in en tom fryslåda på en hylla längre ner (om man har frys med lådor alltså)
💬 Svar till Stellan - salt.se ✏️ Skrivet av Suss
Hårtork är inte bra! Det är farligt att använda!

Jag hamrar på med hammare för att få bort isen och det funkar jättebra! Min frys har aldrig gått sönder genom det.
Då tar avfrostningen max 2 timmar!

Visa alla kommentarer