Måttsats

Måttsats
Från vänster: decilitermått, kaffemått, matsked, tesked, kryddmått.

pil Recept där man kan använda Måttsats

En måttsats är ett måste i köket. Jag rekommenderar att man har minst två stycken måttsatser så att man snabbt kan göra receptet och fixa disken efteråt. Själv har jag 4 st måttsatser. Eftersom de är så billiga har jag köpt flera så gör det inget om några mått ligger i diskmaskinen.

Mått som ingår

  • Decilitermått, 1 dl
  • Ev. kaffemått (detta mått används ej i recept)
  • Matsked, 1 msk
  • Tesked, 1 tsk
  • Kryddmått, 1 krm

Tänk på att använda mått ur måttsatsen och inte en vanlig tesked, matsked som man äter med för att mäta upp mängden i recepten eftersom vanliga teskedar och matskedar rymmer olika volym. Detta gäller särskilt bakrecept. Är man van i köket och vet när det är viktigt att det är exakt rätt mängd och inte, då kan man naturligtvis använda vilka mått man vill eller bara ösa i.

Tänk på, särskilt när man ska mäta upp vetemjöl i declitermått att inte packa mjölet och inte ta med råge. Det ska alltid vara jämnt strukna mått och innehållet ska ligga luftigt, ej packat i måttet. Ska man använda många deciliter mjöl så rekommenderas att man mäter upp i litermått istället, eller använda våg för då är det mycket lättare att ta rätt mängd.

pris Pris:

5-50 kr

köptips Köptips:

Brukar finnas i plast för 5 kr på IKEA, överskottsbolaget och liknande varuhus.