Bloggens startsida

Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Publicerad  30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Vi ställde våra frågor till livsmedelsverket och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.
 
2. Max per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.
 
6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.
 
7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Publicerad  30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Skriv och läs alla 25 kommentarer

De nyaste kommentarerna

   kommentar  Skrivet av  Putte  2015-10-26 11:06
Kan man verkligen ta livsmedelsverket på allvar längre? Om linfrö är farlig och sen när man kommer till Aspartam och liknade saker så hävdar livsmedelsverket att dessa är helt ofarligar och dessa icke livsmedlems finns där flera bevis på att de ger oss cancer. När tid att lägga mer dessa så kallad "expert" rådgivare!!
   kommentar  Skrivet av  Mathias  2015-08-18 13:40
Allt som motverkar cancer eller håller kroppen frisk motarbetar livsmedelsverket. Krossade linfrön är ofarligt om det tas i måttliga mängder, det räcker med 2 tsk per dag för att få i sig de nyttiga ämnena. Alla är vi olika känsliga för cyanid, ni som får domningar eller trötta muskler bör sänka dosen, inte sluta helt.
   kommentar  Skrivet av  Ytte  2015-04-02 15:32
Jag blev väldigt överraskad av ditt inlägg Karin! Har själv ätit krossade linfrön i ca 2 år, senaste året säkert 2 msk/dag. Har besvärats av domningar, stickningar i benen och tröga muskler men trott det berott på gammal ryggskada. Det har senaste året förvärrats så det påverkat mina vardagliga sysslor och jag har bara kunnat gå korta sträckor innan benet somnat och nästan tett sig förlamat. Sista tiden besvärades jag av metallsmak i munnen. Så blev det ungefär som för dig, fröna var slut och jag hade glömt att köpa nya. Dagarna gick (mindre än 1 vecka) och metallsmaken dämpades, när jag sedan köpte mer uppstod smaken igen. Då tänkte jag inte på att förlamningarna minskat men eftersom metallsmaken återkom slutade jag med linfröna. Upptäckte att jag succesivt kunde gå bättre, resa mig upp utan besvär och igår påpekade min man spontant att "nu går du inte som en gammal gumma längre..." Detta startade frågor hos mig, jag drog mig till minnes att man pratat om linfrö och cyanid så jag googlade på detta... hittar att man sett förlamningar hos djur. Kommer aldrig mer att äta linfrö! Äntligen kan man röra på sig igen! Tack Karin, ditt inlägg stärker min uppfattning!

Relaterade blogginlägg till Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket


Susanne är systemutvecklare och entreprenör som lagar mat, fotar, skriver recept och utvecklar recepten.se och ett antal mobilappar.

Susanne är civilingenjör med matlagning och bakning som stort intresse.

feed Följ Recepten.se