Bloggens startsida

Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Publicerad  30 januari 2012 17:26 i Hälsa 

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Vi ställde våra frågor till livsmedelsverket och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.
 
2. Max per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.
 
6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.
 
7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Publicerad  30 januari 2012 17:26 i Hälsa 

Skriv och läs alla 22 kommentarer

De nyaste kommentarerna

 svar  Svar till  Anton    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-06-03 23:42
Ja det vore intressant att veta!
   kommentar  Skrivet av  Anton  2014-06-02 10:37
Temperaturen vid bakning av bröd uppgår maximalt 100 grader. Ej 175 grader som lite klantigt påstås av livsmedelsverket.

Alltså borde det räcka med att koka linfrön. Hur länge skulle jag gärna vilja veta!

Ett problem vid upphettning av linfrön är att omega-3 sönderfaller till bl a fria radikaler
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Jan  2014-02-12 17:59
Det verkar populärt för det var slut i affären häromdagen. Ska försöka komma ihåg att posta här när jag får tag på det.

Relaterade blogginlägg till Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket


Susanne är systemutvecklare och entreprenör som lagar mat, fotar, skriver recept och utvecklar recepten.se och ett antal mobilappar.

Susanne är civilingenjör med matlagning och bakning som stort intresse.

feed Följ Recepten.se