Bloggens startsida

Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Publicerad  30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Publicerad  30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Skriv och läs alla 26 kommentarer

De nyaste kommentarerna

   kommentar  Skrivet av  Klara  2016-01-10 21:06
Jag har ätit krossade linfrö 1-2 msk på morgonfilen två månader, tänkte att det skulle hjälpa mig eftersom jag varit förstoppad. Ca en vecka efter start började jag få illamående och huvudvärk. Tyckte det var konstigt eftersom ingen annan i familjen blev sjuk. Det har inte gått över utan bara förvärrats. Idag slog det mig att de där linfröna kanske kunde vara boven eftersom det är det enda i min kost som ändrat sig. En googling senare och jag finner det här! Imorgon åker linfröna i soporna och så får vi se om jag varit förgiftad :o
   kommentar  Skrivet av  Putte  2015-10-26 11:06
Kan man verkligen ta livsmedelsverket på allvar längre? Om linfrö är farlig och sen när man kommer till Aspartam och liknade saker så hävdar livsmedelsverket att dessa är helt ofarligar och dessa icke livsmedlems finns där flera bevis på att de ger oss cancer. När tid att lägga mer dessa så kallad "expert" rådgivare!!
   kommentar  Skrivet av  Mathias  2015-08-18 13:40
Allt som motverkar cancer eller håller kroppen frisk motarbetar livsmedelsverket. Krossade linfrön är ofarligt om det tas i måttliga mängder, det räcker med 2 tsk per dag för att få i sig de nyttiga ämnena. Alla är vi olika känsliga för cyanid, ni som får domningar eller trötta muskler bör sänka dosen, inte sluta helt.

Relaterade blogginlägg till Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket


Susanne är systemutvecklare och entreprenör som lagar mat, fotar, skriver recept och utvecklar recepten.se och ett antal mobilappar.

Susanne är civilingenjör med matlagning och bakning som stort intresse. Läs mer.

Följ mig på bloglovin

Följ mig gärna via RSS: RSS feed eller i sociala medier:

facebook instagram twitter Pinterest google plus