Tillbaka till receptet på Wienerstänger i klassiskt format

Wienerstänger - Steg för steg

Wienerstänger är goda klassiska småkakor som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.
wienerstänger
Enkelt recept på klassiska wienerstänger som är småkakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.


Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen
Portioner ca 50 st
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

1
instruktion steg 1.1 wienerstänger
Smör och strösocker.
instruktion steg 1.2 wienerstänger
Smör och socker blandat.

Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så smöret bli rumsvarmt.

Rör ihop. Använd gärna elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).


2
instruktion steg 2.1 wienerstänger
Tillsätt ägg och bakpulver.
instruktion steg 2.2 wienerstänger
Blanda.

Tillsätt ägget och bakpulvret och vispa till en jämn smet.


3
instruktion steg 3.1 wienerstänger
Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 3.2 wienerstänger
Kakdegen klar.

Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.)

Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.


4
instruktion steg 4.1 wienerstänger
Degen i 3 delar.
instruktion steg 4.2 wienerstänger
Rulla ut till längder.
instruktion steg 4.3 wienerstänger
På bakplåtspapper.

För en sats wienerstänger: Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)

Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.


5
instruktion steg 5.1 wienerstänger
Gör en fördjupning.
instruktion steg 5.2 wienerstänger
Fördjupningarna klara.
instruktion steg 5.3 wienerstänger
Fyll med hallonsylt.

Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt.

(Tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nog all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta.)


6
instruktion steg 6 wienerstänger
Grädda i ugnen.

Grädda längderna mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.


7
instruktion steg 7 wienerstänger
Färdiggräddade wienerstänger.

Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.


8
instruktion steg 8.1 wienerstänger
Florsocker och vatten blandat.
instruktion steg 8.2 wienerstänger
Bred glasyren över sylten.
instruktion steg 8.3 wienerstänger
Skär i sneda bitar (efter ca 10 min).

Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Bred glasyren över sylten.

Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.


byt ut Variationstips:

Hallonsylt kan bytas ut mot jordgubbssylt, apelsinmarmelad eller aprikosmarmelad, så länge sylten/marmeladen är fast och inte för rinnig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

De håller sig i frysen i 3-6 månader.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Wienerstänger i klassiskt format