Våfflor

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Våfflor
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 5-8 st
Näringsvärde Näringsvärde per våffla, beräknat på 1 sats = 6 våfflor (114 g): 267 kalorier, 25 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här gräddar du våfflor:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

    Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

  3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

  4. Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

  5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.

    Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.

  6. För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

    Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

  7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

  8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

glödlampa Tips & tricks:

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI GI Tips:

byt ut Variationstips:

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Livia
Fastnade på våffeljärnet fick inte av det😡👎👎👎👎👎😤😤😤😤
✏️ Skrivet av Pia
Toppen recept på riktigt frasiga våfflor! Rekommenderas verkligen! Det enda jag la till var att jag brynte en del av smöret för att få lite kolasmak och att jag vispade en äggvita riktigt hårt som jag sedan rörde ner i smeten precis innan jag skulle grädda. Supersmarrigt!
✏️ Skrivet av Britt
Jättegoda våfflor
💬 Svar till Rahma ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir bra. Däremot blir det gott att servera ovanpå färdiggräddade våfflor.
✏️ Skrivet av Rahma
Kan man ha i små jordgubbsskivor i smeten

Visa alla kommentarer