Toscapaj med hallon och blåbär

En oerhört läcker toscapaj som består av ett pajskal som man fyller med hallon och blåbär eller andra bär. Sedan toppar man ett toscatäcke. Det blir mycket gott med den goda knäckiga toscan med knapriga mandelspån tillsammans med de syrliga bären. En enkel och god paj som går snabbt att göra.
Toscapaj med hallon och blåbär
Toscapaj med hallon och blåbär. Mycket god paj med toscatäcke. Servera gärna med vispad grädde eller glass.
Timglas Tid: 1,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (93 g): 347 kalorier, 28 g kolhydrater, 24 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Toscasmet:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Förgrädda pajskalet: 200 °C i nedre delen av ugnen i 10 minuter med över- och undervärme
  • Grädda pajen: 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter

Baka toscapaj så här:

    Pajdeg:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)

  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

    (Tänk på att hälla upp eller väga mjölet. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir det svårt att få ihop pajdegen.)

  3. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop till en deg. Det går väldigt snabbt och enkelt med en sked eller slickepott.

    (Skulle det vara svårt att få ihop degen har man sannolikt tagit för mycket vetemjöl. Då kan man tillsätta lite mer smält smör eller vatten.)

  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.

    Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.

  5. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

    (Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)

  8. Toscasmet:

  9. Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.

    Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen direkt när det börjar koka, när första bubblan kommer.

    OBS! Om det kokar längre tid kan fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.

  10. Rör ner mandelspånen.

  11. Klicka ut toscasmeten över bären.

  12. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanne
Test test
✏️ Skrivet av Monica
Jag har gjort denna paj 3 ggr i höst och mina vänner är så förtjusta i den. Minska gärna på sockret i smeten till hälften. Blir lika gott med glass@
✏️ Skrivet av Christa
Vill förresten tipsa om mitt blogginlägg som tårtbakning! Kika gärna in och dela erfarenheter!! :)

/C

http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg
✏️ Skrivet av Christa
Vilken intressant blogg och många smaskiga recept!! Denna paj måste jag visst också testa nu..

https://www.recepten.se/blogg
✏️ Skrivet av Gunilla
Jag tycker mycket om dina recept. Kan man byta ut mandelspånen mot hackad mandel?

Visa alla kommentarer