Lyxig svampsås

Mycket god och svampsås med champinjoner och kantareller. Godast är förstås färsk svamp men när det inte är säsong för kantareller kan man antingen ta annan färsk svamp eller svamp på konservburk.
Lyxig svampsås
Lyxig svampsås är en mycket god sås med kantareller och champinjoner.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 3-4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (228 g): 382 kalorier, 11 g kolhydrater, 35 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Hacka löken fint.

  2. Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).

  3. Borsta och skär svampen i mindre bitar.

    (Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)

  4. Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.

    (Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)

  5. Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.

  6. Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)

  7. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

    (Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)

byt ut Variationstips:

Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Varma såser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Peter Andersson
Hej och tack för ett kanonrecept på den Lyxiga svampsåsen. Den var helt underbar god.
💬 Svar till Erik ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du gillar min matblogg och hoppas du tycker om svampsåsen! :)
✏️ Skrivet av Erik
Tack för en bra matblogg, hittade hit idag och ska nog pröva några recept allt eftersom. Men idag blir det svampsås :-)
💬 Svar till Kalle Wahlbro ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir nog bra med lite soja! Hoppas du tyckte om såsen, skriv gärna och berätta!
✏️ Skrivet av Kalle Wahlbro
Hej ! Jag tänker göra din sås, men lägga till litet soja...Få se hur det blir..Gott tror Jag!

Visa alla kommentarer