Tillbaka till receptet på Solrosfrallor i klassiskt format

Solrosfrallor - Steg för steg

Mycket goda solrosfrallor som är små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.
Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.


Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 24 st
laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:


1
instruktion steg 1.1 solrosfrallor
Smulad jäst.
instruktion steg 1.2 solrosfrallor
Värm vattnet.

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.


2
instruktion steg 2.1 solrosfrallor
Lös upp jästen.
instruktion steg 2.2 solrosfrallor
Upplöst jäst.

Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.


3
instruktion steg 3 solrosfrallor
Degspadet.

Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.


4
instruktion steg 4.1 solrosfrallor
Uppmätt mjöl.
instruktion steg 4.2 solrosfrallor
Tillsätt mjöl.
instruktion steg 4.3 solrosfrallor
Elvisp med degkrokar.
instruktion steg 4.4 solrosfrallor
Färdigarbetad deg.

Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.


5
instruktion steg 5.1 solrosfrallor
Degen jäser.
instruktion steg 5.2 solrosfrallor
Färdigjäst deg.

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.


6
instruktion steg 6.1 solrosfrallor
Mjölad bänk.
instruktion steg 6.2 solrosfrallor
Knåda degen.
instruktion steg 6.3 solrosfrallor
Dela degen i 2 delar.

Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).


7
instruktion steg 7.1 solrosfrallor
12 bitar.
instruktion steg 7.2 solrosfrallor
Rulla till släta bullar.
instruktion steg 7.3 solrosfrallor
Lägg på plåtar.

Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.


8
instruktion steg 8.1 solrosfrallor
Låt jäsa.
instruktion steg 8.2 solrosfrallor
Färdigjästa.

Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.


9
instruktion steg 9.1 solrosfrallor
Kallt vatten.
instruktion steg 9.2 solrosfrallor
Pensla med kallt vatten.

Pensla med kallt vatten.

(Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)


10
instruktion steg 10.1 solrosfrallor
Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.2 solrosfrallor
Färdiggräddade.

Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.

Låt svalna under bakhandduk.


servera Serveringstips:

Servera med smör och ost.

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.

byt ut Variationstips:

Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i frysen i minst 3 månader.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Solrosfrallor i klassiskt format