Sötpotatissoppa med chili och lime
Ingredienser:
Soppa:
- 2 st gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- ca 900 g (ca 4 st stora) sötpotatis
- ca 500 g (ca 4 st stora) morötter
- 1 st röd chilifrukt
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- 1 liter vatten
- 2,5 dl syrad grädde
- eller 2,5 dl vispgrädde
- 2 st lime
- ca 0,5 tsk salt
Utrustning:
Gör så här:
-
Skala och hacka lök och vitlök i mindre bitar.
- 2 st gula lökar
- 2 klyftor vitlök
-
Ta fram en stor kastrull (min rymmer 5 liter).
Lägg i en klick smör eller häll i lite olja, ca 2-3 msk. Sätt på värmen på medelhög effekt.
Lägg i löken, sänk värmen och låt steka så att den blir genomskinlig.
-
Skala sötpotatisen och morötterna. Skär i grova bitar, kanske dela en potatis i ca 4-5 delar. Det är inte så noga.
- ca 900 g (ca 4 st stora) sötpotatis
- ca 500 g (ca 4 st stora) morötter
-
Skär upp chilifrukten och ta bort kärnorna. Skär i skivor eller ännu mindre bitar.
- 1 st röd chilifrukt
-
Lägg över sötpotatis, morötter och chili i kastrullen.
Lägg i grönsaksbuljongtärningar. Häll på vatten och grädde.
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- 1 liter vatten
- 2,5 dl syrad grädde
- eller 2,5 dl vispgrädde
-
Låt koka upp, sänk värmen och låt koka under lock 15 minuter.
Under tiden det kokar: Tvätta och torka limefrukterna. Riv av skalet och pressa ur saften.
- 2 st lime
-
Kontrollera med en provsticka att potatisen är mjuk i mitten, låt annars koka längre tid.
Mixa soppan grovt.
-
Tillsätt limeskal och limesaft.
Rör om.
Smaka av med salt och ev. mer pressad limesaft ifall du har fler limefrukter eller pressad lime på flaska.
- ca 0,5 tsk salt
-
Servera soppan som den är eller med tillbehör som t.ex. rostade pinjenötter och gott bröd.
⭐ webmaster