Tillbaka till receptet på Smulpaj med blåbär i klassiskt format

Smulpaj med blåbär - Steg för steg

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.
smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!


Timglas Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen
Portioner 6-8 portioner
laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:


1
blåbären i pajform
Blåbären i en pajform.
blåbär med strösocker och potatismjöl
Blåbär med strösocker och potatismjöl.

Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

(Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)


2
vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
torra ingredienser till smuldegen blandade
Torra ingredienser till smuldegen blandade.

Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.


3
smöret skuret i mindre bitar tillsatt
Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
smuldegen klar
Smuldegen klar.
smuldegen ovanpå blåbären
Smuldegen ovanpå blåbären.

Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

Fördela smuldegen över blåbären.


4
blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
färdiggräddad smulpaj med blåbär
Färdiggräddad smulpaj med blåbär.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.


5
en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.


glödlampa Tips:

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

planera Planeringstips:

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Smulpaj med blåbär i klassiskt format