Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 4 st
Näringsvärde Näringsvärde per rågsiktskaka (360 g): 895 kalorier, 150 g kolhydrater, 20 g fett, 23 g protein

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Hans
Ett bra och lättbegripligt recept. Det blev gott bröd också.
✏️ Skrivet av Anders
Hej! Om man nu inte ska gräva i mjölpåsen vad ska då 13-14 dl mjöl väga?
/Anders
✏️ Skrivet av kalle
bra och lätt recept
✏️ Skrivet av Bosse
Minskade mjölmängden till dryga 12 dl och fick ett mindre kompakt bröd. Har även exprementerat med lite olika kryddning. Jag letar efter min barndoms brödkakor, en smak som etsat sig fast. Förutom anis och fänkål även kummin och pomerans. Har inte hittat rätt än men ger inte upp. Väldigt gott och lättbakat bröd.
✏️ Skrivet av jimmy
Blev väldigt bra tjockbulla!

Visa alla kommentarer