God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
ca 12 bitar
Näringsvärde per bit (82 g): 328 kalorier, 24 g kolhydrater, 23 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer
175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Tips & tricks:
Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.
Variationstips:
Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.
Planeringstips:
Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.
Hållbarhet och förvaring:
Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.
Provbakat enl rec men inte smakat än (annat än slick av smet och sås - sött o gott). Som försiktig amatör gjordes såsen i vattenbad - när smöret vispas ner kan såsen värmas då o då i det svalnande vattenbadet. Nästa gång skall ha 1 msk citronjos+zest i såsen
⭐
webmaster
💬Svar till
Ditte Axén
✏️Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, felet är nu fixat så att man kan läsa alla kommentarer igen!