Limefilé

Limefilé är en mycket gott och enkelt recept på fläskfilé i limesås. Den goda syrliga limesåsen blir jättegod till köttet och passar väldigt bra att servera med ugnsstekt potatis eller rotsaker.
Limefilé
Limefilé, fläskfilé i limesås, serverad med klyftpotatis.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Limesås:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri crème fraiche.
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilé. Skär i ca 1-2 cm tjocka bitar. Hetta upp en stekpanna med smör.

  2. Stek fläskfiléskivorna i smöret, ett par minuter på varje sida så att det får fin färg. Salta och peppra.

    Stek köttet i omgångar, särskilt om du gör dubbel mängd, så det inte blir för mycket kött i stekpannan på en gång (köttet ska bli stekt och inte kokt).

    Köttet ska få lite färg på båda sidor men ska inte bli genomstekt eftersom det senare ska koka i limesåsen.

  3. Lägg över det stekta köttet på ett fat.

    Under tiden du steker köttet förbered gärna limen till såsen (om du inte köpt färdigpressad): Skär limefrukt på mitten och pressa ur saften.

  4. Mät upp alla ingredienser till limesåsen i stekpannan: pressad lime, vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung.

    Vispa till en sås med en vanlig handvisp.

  5. Vispa tills det kokar upp. Lägg sedan i köttet och låt småkoka ca 5-8 minuter.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. ugnsstekt potatis och/eller andra ugnsstekta rotsaker eller kokt ris.

GI GI Tips:

Servera med t.ex. quinoa, fullkornsbulgur eller fullkornsris.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut honungen och servera med grönsaker.

byt ut Variationstips:

Byt ut fläskfilé mot kycklinglårfilé och byt då eventuellt ut kalvfond mot kycklingfond. Fläskfilén kan även bytas ut mot t.ex. fläskkarré eller skinkstek skuren i mindre bitar.

planera Planeringstips:

Gör gärna dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven limefilé i kylskåp. Hållbarhet minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fläskkött | Huvudrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sannah
Så himla gott ändå! Gärna med potatis/potatismos. Tack för detta otroliga recept!🙏
✏️ Skrivet av Svante
Jag undrar vad du har för förslag på åldern på Limefilén?
✏️ Skrivet av Ola Jerkebo
Hej,det låter smarrigt,kan man byta ut sambal oelek mot annat?
Kan inte hitta det där jag bor (Ecuador).Tacksam för svar.
Mvh.Ola Jerkebo
💬 Svar till Anneli ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
✏️ Skrivet av Anneli
Detta recept är något av det godaste jag har lagat på länge, så god sås.

Visa alla kommentarer