Laxfilé med ägg- och räkröra samt bakad potatis

Lyxigt och supergott recept med bakad potatis, laxfilé och en god röra med räkor och ägg. Potatisen kan bakas antingen i ugn eller mikro. Man kan även servera utan bakad potatis med t.ex. grönsaker istället om man äter enligt LCHF eller GI-metoden. Mycket gott!
Laxfilé, bakad potatis samt ägg- och räkröra
Laxfilé med ägg- och räkröra. Serverad med ugnsbakad potatis och sallad. Supergott!
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Ägg- och räkröra:

Bakad potatis:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter

Gör så här:

  1. Om du vill baka dina potatisar i vanlig ugn så börja med det. Gör hål med en provsticka, ca 10-20 st per potatis. Lägg potatisarna i en ugnsform och ugnsbaka mitt i ugnen i 225°C i 50-90 minuter. Tiden beror på hur stora potatisarna är. De håller sig sedan varma under tiden du gör laxen i ugnen. Lägg ev. ugnsfolie över.

    Om du vill baka dina potatisar i mikro vilket går betydligt fortare så gör du det under tiden laxen är i ugnen. Gör hål med en provsticka som beskrivet ovan. Kör på full effekt 8-10 minuter i mikron. (Tänk på att använda ett fat eller form som tål hög värme. Det blir jättevarmt och glasyren kan spricka om du använder vanlig tallrik.)

    För att veta att potatisen är klar (gäller både tillagning i ugn och mikro), känn med en provsticka. Det ska vara mjukt rakt igenom. Precis som färdigkokt potatis.

  2. Låt räkorna tina. Hårdkoka äggen till räkröran.

  3. Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt.

    Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter tills laxen är klar. Gör räkröran under tiden.

  4. Skala äggen och räkorna.

  5. Blanda crème fraiche, majonnäs och salt.

  6. Hacka ägg och röd lök och lägg ovanpå crème fraiche-blandningen.

  7. Lägg på dill och räkor. Om man vill kan man skära räkorna i mindre bitar men jag brukar ta dem hela. Spara gärna ett par räkor till garnering.

  8. Rör ihop ägg- och räkröran. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.

    Garnera gärna med ett par räkor och någon grön kvist t.ex. dill eller citronmeliss.

  9. Blanda smör och vitlök och garnera med dillkvistar och servera till den bakade potatisen. Det går också bra att servera med bara smör eller bregott.

    Servera den färdiga laxen med räkröran och den bakade potatisen.

servera Serveringstips:

Servera med sallad.

GI GI Tips:

Uteslut bakpotatis. Servera med sallad och/eller t.ex. kokt bulgur eller quinoa.

LCHF LCHF Tips:

Uteslut bakpotatis. Servera laxen med räkröran och sallad eller andra grönsaker t.ex. kokt sparris, blomkål.

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | Huvudrätter | LCHF | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Eva Britt
Jättegod maträtt. De flesta dagar lagar jag något av dina recept.
💬 Svar till Camilla ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
✏️ Skrivet av Camilla
Jag håller med Susanne. Verkligen bra sida, jag kommer hit flera gånger i veckan. Du har så många bra recept med lätta beskrivningar. Perfekt för en nybörjarkock som jag.
✏️ Skrivet av Anna
Jättegott och enkelt! Dock tog potatisen 30 minuter men den kanske var väldigt stor.. Äggröran (skippade räkorna) blev helt fantastisk! Ska äta detta igen i kväll då vi ska ha gäster!
Tack för underbart god och enkel maträtt!
💬 Svar till Kristine ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Tack för de snälla orden! :)

Visa alla kommentarer