Lammstek - Recept

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där stekskyn tas till vara.
Lammstek
Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara den goda stekskyn.
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (203 g): 297 kalorier, 3 g kolhydrater, 15 g fett, 38 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjöl. Vill man ha tjockare sås kan man göra en redning med potatismjöl istället.

Utrustning:

Tillaga lammstek så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.

    (Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)

  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

  6. Sås:

  7. Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

servera Serveringstips:

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

byt ut Variationstips:

Lammsteken är även god att serveras med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Se även dessa recept

| GI | Huvudrätter | Julmat | LCHF | Nyår | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Margareta
Aldrig balsamvinäger i sås och lammstek ska ej överstiga 60grader om man inte vill ha en grå stek förstås.
✏️ Skrivet av Jimmi
blev fantastiskt bra 👍
✏️ Skrivet av Ture andersson
Kanonbra recept med min lammstek. Körde den på 150 gr. Innetemp 65 gr. Lite rödvin i såsen var inte fel.
✏️ Skrivet av matthias
Tack så mycket för exemplarisk beskrivning av rätten. Skall fixa i kväll :-)
✏️ Skrivet av Christer Celander
Jag har både rosmarin lite timjan och marockansk mynta som finfördelas, gnides på tillsammans med oljan. Såsen blir riktigt spännande,prova.

Visa alla kommentarer