Tillbaka till receptet på Köttfärslimpa i klassiskt format

Köttfärslimpa - Steg för steg

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
köttfärslimpan serverad
Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.


Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:


1
ströbröd och mjölk
Ströbröd och mjölk.
färdigsvällt, som en gröt
Färdigsvällt, som en gröt.
smord ugnsform
Smord ugnsform.

Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.


2
tillsätt lök, salt, peppar, ägg
Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
blandad smet
Blandad smet.

Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.


3
tillsätt köttfärs
Tillsätt köttfärs.
blandad köttfärssmet
Blandad köttfärssmet.

Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.


4
utklickad smet
Utklickad smet.
forma till en limpa
Forma till en limpa.
smörklickar
Smörklickar.

Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

Lägg smörklickar ovanpå.


5
i ugnen
I ugnen.

Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

Koka under tiden potatis om du vill servera med det.


6
färdiggräddad köttfärslimpa
Färdiggräddad köttfärslimpa.
skiva upp vid servering
Skiva upp vid servering.

Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.


Brunsås:


7
sky och vetemjöl
Sky och vetemjöl.
vispa ihop
Vispa ihop.

Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

  • Steksky från köttfärslimpan
  • 2 msk vetemjöl

8
späd med mjölk
Späd med mjölk.
rör ner soja
Rör ner soja.

Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.


9
koka upp såsen
Koka upp såsen.

Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)


10

Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.


glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Köttfärslimpa i klassiskt format