Tillbaka till receptet på Julbröd i klassiskt format

Julbröd - Steg för steg

Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen. Ingen knådning eller jäsning.
Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.


Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
Portioner 2 limpor
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:


1
brödformar non-stick keramiska
Brödformar.

Ta fram 2 st brödformar (om du gör en sats). Smörj dem om det behövs.

(Non-stick-formar behöver oftast inte smörjas. Jag smörjer inte mina keramiska formar.)


2
vetemjöl och grahamsmjöl
Vetemjöl och grahamsmjöl.

Ta fram en stor bunke. Mät upp vetemjöl och grahamsmjöl.

(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torrare och mer kompakt bröd.)


3
nötter och aprikoser tillsatt
Nötter och aprikoser tillsatt.

Hacka valnötterna och hasselnötterna grovt. Skär de torkade aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt till mjölet i bunken.


4
vetekli, russin, samt kryddor tillsatt
Vetekli, russin, samt kryddor tillsatt.
torra ingredienserna blandade
De torra ingredienserna blandade.

Tillsätt vetekli och russin. Tillsätt även nejlikor, kanel, ingefära, salt och bikarbonat.

Blanda alltihop.


5
filmjölk, olja och sirap tillsatt
Filmjölk, olja och sirap tillsatt.
julbröd degen blandad
Degen blandad.
degen i brödformarna
Degen i brödformarna.

Häll på filmjölk, olja och sirap. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. Häll degen i formarna.


6
grädda i ugnen
Grädda i ugnen.

Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 175°C i 75 minuter.


7
färdiggräddade julbröd
Färdiggräddade julbröd.
julbröden redo att serveras
Julbröden redo att serveras.

Låt bröden stå i formarna några minuter innan du stjälper upp bröden. Vira in bröden i bakhanddukar och låt svalna helt.

Servera bröden direkt eller lägg dem i plastpåsar.


servera Serveringstips:

Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bröden i förslutna plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Förvara annars i rumstemperatur ca 5 dagar eller i kylskåp något längre.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Julbröd i klassiskt format