Julbröd - Steg för steg

Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.


1
brödformar non-stick keramiska
Brödformar.

Ta fram 2 st brödformar (om du gör en sats). Smörj dem om det behövs.

(Non-stick-formar behöver oftast inte smörjas. Jag smörjer inte mina keramiska formar.)


2
vetemjöl och grahamsmjöl
Vetemjöl och grahamsmjöl.

Ta fram en stor bunke. Mät upp vetemjöl och grahamsmjöl.

(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torrare och mer kompakt bröd.)


3
nötter och aprikoser tillsatt
Nötter och aprikoser tillsatt.

Hacka valnötterna och hasselnötterna grovt. Skär de torkade aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt till mjölet i bunken.


4
vetekli, russin, samt kryddor tillsatt
Vetekli, russin, samt kryddor tillsatt.
torra ingredienserna blandade
De torra ingredienserna blandade.

Tillsätt vetekli och russin. Tillsätt även nejlikor, kanel, ingefära, salt och bikarbonat.

Blanda alltihop.


5
filmjölk, olja och sirap tillsatt
Filmjölk, olja och sirap tillsatt.
julbröd degen blandad
Degen blandad.
degen i brödformarna
Degen i brödformarna.

Häll på filmjölk, olja och sirap. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. Häll degen i formarna.


6
grädda i ugnen
Grädda i ugnen.

Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 175°C i 75 minuter.


7
färdiggräddade julbröd
Färdiggräddade julbröd.
julbröden redo att serveras
Julbröden redo att serveras.

Låt bröden stå i formarna några minuter innan du stjälper upp bröden. Vira in bröden i bakhanddukar och låt svalna helt.

Servera bröden direkt eller lägg dem i plastpåsar.


servera Serveringstips:

Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.